Közélet

2011.04.20. 15:54

Kísérleti csukákkal gazdagodott az Élővíz-csatorna

Több mint 50 ezer kiló pontyot telepített az év eddig eltelt szakaszában a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az általa kezelt horgászvizekbe.

P. G.

Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy szövetségük március végén kezdte el a kezelésébe tartozó vizeken a haltelepítéseket. Március végén negyedkilós átlagsúlyú növendék és 1,5 kilós átlagsúlyú, visszafogható pikkelyes pontyot, míg április 9—10-én 50 grammos ivadékpontyokat helyeztek ki az Ecsegfalvi Halgazdaságból.

A halászati szakmérnök hangsúlyozta: a korai telepítéseknek az időjárás nem mindig kedvezett, március közepén például az erős széllel érkező havas eső is hátráltatta a lehalászási munkákat. A Gyoma környéki holtágak partját a belvízproblémák és a csapadék miatt csak korlátozottan lehetett megközelíteni.

A telepítési munkák április 11-étől új lendülettel folytatódtak. A Csökmői Halgazdaságból két- és háromnyaras korosztályú pikkelyes pontyok — előbbiek 0,7, utóbbiak 1,3 kilogrammos átlagsúllyal — várták a horgászvizekbe kerülést.

— Mivel mind a tógazdaságokra, mind a horgásztársadalomra jellemző a pontycentrikusság, szövetségünk is a legnagyobb hangsúlyt a ponty telepítésére fekteti — ecsetelte az ügyvezető. Csak idén az ivadékokból 2800 kiló, növendék korosztályból 15 ezer 700 kiló, visszafogható méretű pontyból pedig csaknem 33 ezer kilót telepítettek a kezelésükben található folyószakaszokba, holtágakba, tavakba és csatornákba. A halak kiváló minőségű és vitalitású, jó egészségi állapotban kerültek a vizekbe, amit a horgászok most is örömmel fogadtak.

Nemes Attila hangsúlyozta, hogy a munka korántsem ért véget, az előnevelt csuka, majd az előnevelt süllő, balin és jászkeszeg szezonja csak ezután kezdődik. Először éppen ezen a héten, kedden a szarvasi Halászati és Öntözési Kutató Intézettől megvásárolt, tudományos kísérletből származó, 1500 darabos gyönyörű csukaállományt telepítették az Élővíz-csatornába, amit a hét végén folytatnak. 

A KHESZ a mesterségesen végrehajtott telepítéseket, bevételeihez mérten, minden évben gondosan elvégezi. Az ügyvezető ugyanakkor kiemelte, hogy egyre fontosabb lesz a Körösökön további természetes halívóhelyek kijelölése, esetlegesen pályázati lehetőséget igénybe vevő, megfelelően kialakított, mesterséges halszaporodó helyek létesítése.
Mindez — az elmúlt évi tapasztalatokat is felhasználva — biztosíthatja a körösi turisztika „motorját” adó halállomány utánpótlását jelentő ivadékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!