Közélet

2011.02.25. 18:26

Második napja küzdünk a hóval

Pénteken is folytatódott a havazás a megye legtöbb településén. A nehezen járható utakon több helyen is késtek a buszok és a kenyérszállítók, de péntek délutánig súlyosabb baleset nem történt Békésben. A szakemberek szerint egyelőre nem várható számottevő javulás az időjárásban.

Békés Megyei Hírlap

Megszenvedtek azok az autósok, akik Dél-Békés útjain kívántak egyik településről a másikra eljutni pénteken reggel. Több mint egy óráig tartott például az Orosháza—Mezőkovácsháza szakasz leküzdése a szakadó hóban. A közlekedést — azokon a területeken, ahol a növényzet nem fogta fel — hóátfúvás is nehezítette. Néhol a szél levitte a fehér takarót az útról, ott pedig látszott, hogy tükörjég borítja az aszfaltot. A biztonságos sebesség óránként 20—40 kilométer volt.

A szél az árokparton Mezőkovácsháza felé haladva balról falat épített. A jobb oldalon pedig betemette az árkokat. Néhol csak a kikandikáló gaz jelezte, hol is a csatorna.

A megyei napilap kora hajnalban úton lévő kézbesítői Orosházán elmondták, az idei tél legfárasztóbb munkanapja volt a pénteki. Húzták, vonták kerékpárjaikat a nagy hóban. A többi postás is úgy fogalmazott, kaotikus a helyzet. A településen a Városüzemeltetési Zrt. hódúrói folyamatosan járták az önkormányzati útjait. A közmunkások és a cég úttakarítói lapátokkal hómentesítik a gyalogátkelőket.

Kardoson a lakosság több, mint fele külterületén él, így ott különösen sok gondot okoznak a mostanihoz hasonló nagy havazások.

— Én is tanyán, a Gimnázium-soron lakom, s általában biciklivel járok be dolgozni a faluközpontba — mesélte Folytán Tímea. — Ma reggel azonban akkora volt a hó, hogy még tolni sem lehetett volna a kerékpárt, így gyalog tettem meg a másfél kilométeres utat. A nagymamám szintén tanyán lakik, a munkából hazafelé menet neki is viszek kenyeret a boltból, így csomagokkal megpakolva a visszaút még nehezebb lesz.

Brlás János, a település polgármestere arról számolt be, hogy a nap során több telefonhívás is érkezett a külterületi tanyákról.

— Többen sürgették az utak takarítását. Dolgoztunk traktorral, hódúróval is, de először természetesen a belterületen kellett takarítani, hogy például az orvosi rendelőbe el tudjanak jutni az emberek. Délutánra a külterületi tanyasorokon is eltakarítottuk a havat, ami nem kevés költséggel járt, ugyanis egy vállalkozóval van szerződésünk, akinek természetesen fizetnünk kell a munkáért. Most látszik, milyen kevés az az öt közmunkás, akiket jelenleg foglalkoztatni tudunk! — ecsetelte a nehézségeket a polgármester.

Szarvas Péter, a Körös Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kialakult útviszonyok miatt nem lehetett elkerülni a késéseket, sofőrjeik főként a reggeli órákban még a főbb utakon is találkoztak havas-jeges szakaszokkal. Buszvezetőik a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében lassabban vezettek.

— A megyén belül közlekedő buszok átlagosan 5—20 percet késtek, a távolsági járatoknál a menetrendben jelzett érkezéshez képest akár több mint félórás eltérés is mutatkozott.

Tarhoson az erdőgazdálkodásban dolgozó szakembereknek és a helyi vállalkozóknak köszönhetően minden tanya elérhető — tudtuk meg Molnár István tanyagondnoktól. A településen folyamatosan tartják a kapcsolatot a külterületeken élőkkel, hogy senki ne szenvedjen hiányt semmiben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Szolgálatának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a havazás várhatóan szombatra virradó éjszaka teljesen alábbhagy. Számottevő javulás azonban még jó ideig, akár heteken át sem várható. A következő napokban délutánonként nulla fok környékére kúszik fel a hőmérséklet, ám az éjszakák hidegek lesznek. Vasárnap hajnalban például akár mínusz 15 fok is lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!