Közélet

2011.02.02. 19:09

Hivatalosan is itt van a járvány

Influenzajárvány van immár Békés megyében is. A gyermekek, valamint a fiatal felnőttek körében a legtöbb a beteg. A patikákban vadászni kell a felnőtt oltószert, a gyermekvakcina pedig hiánycikk.

Cs. R.

Influenza gyanújával megyénkben jelenleg három beteget kezelnek kórházban. Intenzív ellátást a békéscsabai Réthy Pál kórházban és a gyulai megyei Pándy Kálmán kórházban egy-egy beteg igényel, mindkettőt lélegeztető gépen tartják. Esetükben az influenzafertőzés egyelőre gyanú, a szerológiai vizsgálat eredménye még nem érkezett meg. A Pándy fertőző osztályán egy igazoltan H1N1-fertőzött beteg fekszik. Az orosházi kórházban nem ápolnak influenzást.

A rendelőkben és gyógyszertárakban viszont egyre több a beteg. Járványról akkor beszélünk, ha a 100 ezer lakosra jutó betegek száma átlépi a 200-as küszöböt. A gyors változást jelzi, hogy míg Békésben január 17—23-a között ez a szám 34 volt, a múlt héten 271. A vírus aktivitását tekintve ez még mérsékelt járvány. A Dél-Alföldön az orvoshoz fordulók 36 százalékát a 14 év alattiak tették ki, 39 százalékát pedig a 15—34 év közöttiek.

A gyógyszertárak a mostani szezonban nem bonyolítottak nagy forgalmat az influenza elleni oltószerekből. A megyeszékhely egyik patikájában gyermekvakcinából 7-8-at adtak el havonta. A felnőttből tavaly decemberben ötven körül fogyott, idén januárban alig. Azok a szülők és felnőttek azonban, akik mostanáig vártak a védőoltás beszerzésével, nincsenek könnyű helyzetben. A hároméves kor alatt adható vakcina jelenleg hiánycikk a patikákban, s a felnőtteknek ajánlott oltószer sincs mindenütt. Az egyik gyógyszerész elmondta, a nagyker február 8-ánál hamarabb nem ígért utánpótlást.

Hogy sok a beteg gyermek, azt dr. Somlai Rozália is megerősítette. Kedd este a békéscsabai gyermekorvosi ügyeleten egy pillanatra sem volt megállása a főorvosnak.

— Az influenzaszerű tünetekkel behozott gyerekek többsége nyolc év alatti volt. Jellemzően magas láz, köhögés, orrfolyás a panasz — osztotta meg velünk tapasztalatát a gyermekgyógyász. Jó tanáccsal is szolgált, amennyiben a magas lázat nem sikerül csillapítani, a gyermeket két nap után vissza kell vinni az orvoshoz. Így időben észlelhetik a szövődmények kialakulását. Kérdésünkre elmondta, ő maga pártolja, hogy a gyerekek megkapják az influenza elleni oltásos védelmet, hiszen ezzel jó esélyük van a vírusok ellen.

Amennyiben azonban a betegség jelentkezik, csak gyógyultan vigyék ismét közösségbe. A szülők akkor teszik a legjobbat, ha megszervezik az otthoni felügyeletet és hagynak időt a felépülésre. Az otthoni kúra nem feltétlenül ágyban fekvést jelent. Az olvasgatás, tévézés, számítógépezés is pihentető lehet az iskolai kötelességek alól felszabadult gyerekeknek.

Jó tanácsok a megelőzésre a Békés Megyei Hírlap február 3-ai számában.

Cs. R. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!