Közélet

2011.02.21. 14:56

Ablakot cseréltetett az asszony, viszi a gázórát a szolgáltató

A gáz- és így a fűtésszámlán spórolt volna, de a tél közepén alaposan ráfizethet és ráfázhat az átalakításokra Jámbor Erzsébet. A békéscsabai asszony tömblakásában kicseréltette a nyílászárókat, a fokozott szigetelés miatt azonban az nem felel meg az előírásoknak.

L. B.

— Én nem hívtam a lakásomba, hogy nézze meg, minden rendben van-e — fakadt ki Jámbor Erzsébet. A békéscsabai Áchim-lakótelepen lakik már ''89 óta az asszony, mint mondta, eddig nem volt probléma. A közelmúltban azonban gázszivárgást észleltek a tömbben, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. kiküldte a szakembereit a helyszínre.

— Az alagsorban található csatlakozóvezeték szivárgott, így a gázszolgáltatást — és ezzel a veszélyhelyzetet — megszüntettük. A meghibásodott vezetéket egy kivitelezővel a társasház lakóközössége még aznap, önköltségen kicseréltette. Ezután, de még a visszakapcsolást megelőzően, elvégeztük a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot — válaszolt lapunk megkeresésére az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. A szolgáltató szakemberei két lakásban is találkoztak olyan átalakításokkal, melyek vészhelyzetet idézhetnek elő.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. közleménye szerint megváltoztatta a lakásban található gázkészülékek légellátási viszonyait. Ugyanis, ha a gázfelhasználói rendszeren változtatás történik — legyen az építészeti átalakítás, a levegőellátás vagy az égéstermék-elvezetés körülményeinek megváltozása, egy páraelszívó beépítése, illetve ablakcsere — az csak szaktervező által készített, a földgázelosztó által műszaki-biztonsági szempontból átnézett kiviteli terv szerint lehetséges. Ez akkor elmaradt, nem volt még szükséges.

— Egy rendelet szerint kötelező átnézetni az átalakítást, mert ha belenyúlnak a rendszerbe, műszakilag mások lesznek a paraméterek. Ez ötévente szükséges, igaz, nem mindig mennek ki, de most, a véletlennek köszönhetően meglátták a szakemberek. Időzített bomba volt. A veszélyes üzemet meg kellett szüntetni, mert rengetegen emiatt kapnak szén-monoxid-mérgezést — mondta Emhő Mihály.

Az épületgépész-mérnök cégét kérték fel a lakás átvizsgálására. Hozzátette, kéményes készüléknél nem lehet így szigetelni, az ablakon hagyott kis légbevezető sem elég, úgy is bent maradhat a gyilkos gáz. Jellemző az ilyen esetekre, hogy párás, penészes lesz az ablak és környéke a nem megfelelő szellőzés miatt, egy ember naponta 15 liter vizet is képes a ki- és belégzéssel felhalmozni.

Az ügy további részleteiről, a Dégáz reakciójának részleteiről és szakemberek véleményéről a Békés Megyei Hírlap február 22-ei számában olvashat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!