Közélet

2010.12.07. 17:00

Fatolvajok Békés megyében

Bár a falopások mögött nagyon gyakran az elszegényedés, az emberek pénzügyi helyzetének romlása áll, néha egészen furcsa esetek is előfordulnak.

K. E. - P. G.

Békésen például egy botcsinálta tolvaj szó szerint maga alatt vágta a fát. Felkapaszkodott annak tetejére, fűrészével neki esett a törzsének, majd annak rendje-módja szerint, a sikeres művelet után le is esett róla, s megsérült.

— Szép számmal akadnak, akik a tilosban járva akarnak tüzelőhöz jutni, illetve karácsony környékén gyakran a kiskertekből próbálnak fenyőfát lopni — fűzte tovább a szót Gyarmati Sándor, a Békési Polgárőrség elnöke, a megyei szövetség kommunikációs alelnöke. Szervezetük a Békési Kistérségben a mezőőrökkel közös járőrszolgálattal igyekszik segíteni a rendőrség munkáját.

A polgárőrvezető hangsúlyozta, idén még nem, de a korábbi években jó néhányszor értek már lopáson fatolvajokat. Magyarbánhegyesen is minden évben visszatérő probléma a falopás — mondta Sódarné Varga Gyöngyi. A polgármestertől tudjuk, csatornapartokat, magán érdekeltségű, illetve önkormányzati területeket dézsmálnak meg a fatolvajok.

A laikusok is megállapíthatják, amikor egy területről fát loptak, és nem a tulajdonos döntött a kivágásról. A fát a talaj fölött metszik át, a gyökérkivétellel sohasem bajlódnak. Előfordult, hogy a fatolvajok még ahhoz is lusták voltak, hogy lehajoljanak. Kényelmesen, deréktájban törték ketté a fák életét. A dézsmálók főleg tetten éréssel fülelhetők le, egyébként nehéz kideríteni, ki vitte el a viszonylag kis mennyiségű fát.

— Vannak, akik gépkocsival, mások kiskocsival, biciklivel mennek fát lopni és annyit visznek, amennyit a járművük elbír. A lopás módja is „változatos”, az eszköz a motorosfűrésztől a baltáig terjed — sorolta a polgármester. A helyi polgárőrség főleg a belterületeket ellenőrzi. Több tetten érésük is volt. A megoldás egy felkészült és jól felszerelt mezőőri szolgálat lenne. Korábban már működött a településen mezőőrség, de megszűnt. Újraindításáról tárgyalásokat folytat az önkormányzat a gazdálkodókkal.

Békés megyében a nagyüzemi falopás nem jellemző. Szinte kizárólag kisebb mennyiségű fát tulajdonítanak el, elsősorban saját felhasználásra — tudtuk meg Pengő Erzsébettől, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a fát szállító járműveket. A sofőröknek igazolniuk kell a fa eredetét. Megalapozott gyanú esetén eljárást indítanak a fatolvaj ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!