Közélet

2010.11.21. 14:41

Termetes halak az Élővíz-csatornában

Közel kétezer kiló halat telepített az elmúlt néhány hónapban az Élővíz-csatornába a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

P. G.

Bár elsőre hihetetlennek tűnik, a csatornából ebben a szezonban is termetes halakat foghattak ki a pecások.

— Egyik legfontosabb célunk, hogy az Élővíz-csatorna a sporthorgászok kedvelt helyévé váljon, s hogy sok gyermek tanulja ott meg a pecázás alapjait — mondta lapunknak Nemes Attila, az Élővíz-csatorna horgászati kezelését a közelmúltban átvett KHESZ ügyvezetője.

A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az említett elképzelések mentén az elmúlt néhány hónapban komoly mennyiségű őshonos halat telepített a vízbe. Elsőként négyszáz kiló vegyes keszegféle és háromszáz kiló növendék ponty, majd októberben ezer kiló visszafogható méretű ponty, míg a múlt héten 200 kiló compó talált új otthonra a három várost összekötő „kis Körösben”.

Kérdésünkre, hogy megéri-e halakat telepíteni a sokak szerint erősen
kétes élőhelyként szolgáló vízbe, Nemes Attila elmondta: az a szintén szövetségük horgászati kezelésében lévő, jó vízminőségű Fehér-Körösből kapja az utánpótlást, bár a csatorna szakaszai néhány helyen kétségtelenül szennyezettebbek.

— Ennek ellenére halállománya önfenntartó, többen is szép fogásokkal
térhettek haza a partjáról — ecsetelte a szakember. — Különösen a kiszélesedő városi szakaszoknak kiváló az eltartó képességük.

Az Élővíz-csatorna egy része a mai napig természetes eredetű, a Fehér-Körös egykori ágaiban halad, de elsősorban a Békéscsaba környéki szakasza emberkéz által létrehozott mesterséges meder, amelyet 1777-ben helybéli polgárok ástak meg közhasznú munkával. A csatornán eredetileg fát úsztattak le Erdélyből, majd később belvíz-elvezetésre is alkalmassá tették. Régebben számos vízimalom üzemelt rajta.

A horgásztársadalom egyébként érezhetően örömmel fogadta, hogy a KHESZ kezelésébe került a víz, hiszen úgy látják, hogy így újra megpezsdülhet az élet az Élővíz-csatorna mindennapjaiban.

— Természetesen örülünk a kedvező visszajelzéseknek, s szeretnénk is élni a bizalommal. Ezért kezdtük már meg idén a telepítéseket, amely elősegíthetik a csatornára jellemző halfajok újbóli térnyerését — hangsúlyozta Nemes Attila.

A horgászok egyébként jövőre már a korábban megszokottnál olcsóbban horgászhatnak a „Kis-Körösben”. Az éves horgász jegy ára az Élővíz-csatorna 34 hektáros területére, a gerlai és a vargahosszai csatornára a jelenlegi 5000 helyett 2011-ben 4 ezer forint lesz. Az éves gyermek horgászengedély és a napi jegy is ötszáz forintba kerül majd.

Így egy teljes jogú „felnőtt” engedéllyel egy alkalommal két darab méretkorlátozott és három kiló egyéb halat, míg összesen 25 darab méretkorlátozott-tilalmi idős és 50 kiló egyéb halat foghatnak ki a pecások. A KHESZ a horgászat fejlesztése mellett azt is tervezi, hogy a gyerekhorgász programok és a versenyek mellett a városi szervezetekkel összefogva pihenőhelyeket alakít ki a területen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!