Közélet

2010.10.23. 07:55

1956 a vidék forradalma is volt

Méltánytalanul kevés terjedelmet szentelnek a históriás könyvek '56-ról szóló fejezetei a forradalom vidéki eseményeinek. Összeállításunkban — a teljesség igénye nélkül — a Békés megyében történteket elevenítjük fel. Forrásként Békés megye képes krónikáját használtuk fel.

M. P. M.

1956. október 23.: Tóth István hadosztályparancsnok Békéscsabán engedélyezte, hogy katonái levegyék sapkájukról a kommunista címert. Ugyanakkor nem enged a pártbizottság kérésének, miszerint a pártvezetőket géppisztollyal lássák el.

Október 26.: tüntetések Békéscsabán, kinyomtatták a 16 pontot. Gyulán a forradalmárok ledöntötték a szovjet emlékművet.

Október 27.: a rendőrség az ''56-osok oldalára állt. A békéscsabai városi — majd megyei — forradalmi bizottság elnökének Fekete Pált választották. Gyulán is megalakult a helyi szervezet, elnöke Nádházy János. Mezőkovácsházán a tüntetők elfoglalták a járási tanács, valamint a pártbizottság épületét, iratokat égettek. Sarkadon, Békésen tüntetések, nagygyűlések zajlottak.

Október 28.: betiltották a pártbizottság lapját, a Viharsarok Népét, helyette a forradalmi Kossuth Népe, majd november 1-jétől a Független Újság jelent meg három napig. Orosházán Nagy Lajos elnökletével megalakult a forradalmi bizottság. Füzesgyarmaton forradalmi vezetőnek Hegyesi János költőt, egykori parasztpárti politikust választották.

Október 30—november 1.: jó néhány ÁVH-st védőőrizetbe vettek, illetve letartóztattak, hogy ne essék bántódásuk.

November 4.: rálőttek Békéscsabán a szovjet tankokra és katonákra a forradalmi tanács épületéből. Több szovjet katona, két rendőr és egy civil vesztette életét. A viszonttűzben egy ember halt meg. Gyulán általános sztrájk tört ki, a városban december közepéig kettős hatalom működött: a tanács és a forradalmi bizottság. Orosházán hasonló volt a helyzet. A laktanyákból (Békéscsaba, Orosháza) a sorállományú kiskatonákat szétkergették a szovjetek. A határőrség a forradalmi napokban és azután is teljesítette feladatát. Egyes vezetői együttműködtek a szovjet egységekkel.

November 8.: huszonegy fővel megalakult a kommunista karhatalom.

November 10.: a szovjetek letartóztatták Fekete Pált és társait, a megyei forradalmi tanács tagjait. Tiltakozásul sztrájkok sora tört ki megyeszerte.

December 4.: Orosházán központi munkástanács alakult, vezetője a forradalmi bizottság volt elnöke: Nagy Lajos.

December 6.: a forradalom budapesti hősei iránti tiszteletadás jelszavával tömeges, néma tüntetések zajlottak Békéscsabán, Orosházán, Gyulán. Sarkadon egy szovjet alakulat és a karhatalom vetett véget a forradalomnak.

December 7.: tüntetések Dévaványán és Battonyán, mindkettőt szétoszlatják a karhatalmisták.

December 8.: Battonyán tüntetés, amelyet a szovjetek riasztólövésekkel oszlattak szét.

December 9.: Vésztőn és Füzesgyarmaton új forradalmi bizottságot választottak.

December 11—12.: Gyomán fiatalokat tartóztattak le, ezért tüntetés robbant ki. A sortűzben egy ember megsebesült, sokakat letartóztattak és megvertek a pufajkások.

December 17.: Gyulán is tüntettek, mert fiatalokat fogtak el. A karhatalmisták riasztólövésekkel oszlatták a tömeget, egy ember megsebesült. Mány Erzsébet és Farkas Mihály Gyulaváriba mentek azzal a céllal, hogy megakadályozzák a karhatalmisták behatolását a településre. A Fehér-Körös hídjánál — a határőrségtől szerzett fegyverekkel — őrséget álltak. A pufajkások nem mentek be a településre, a fiatalok pedig visszavitték a fegyvereket. Többüket így is letartóztatták, statáriális eljárással Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt 1957. február 2-án Békéscsabán kivégezték.

1959-ig: csak a megyében 300 politikai perben mintegy 1500 embert ítéltek el. Egy példa adalékként: Kalló Pál azért kapott 10 hónapot, mert ittasan azt énekelte: „Esik eső karikára, Kádár Jankó kalapjára...”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!