Közélet

2010.08.17. 08:56

Újabb 900 kilométer megtételével teljesítette célját Kiss Károly

Gyönyörű tájak, tornatermekben eltöltött éjszakák, érdekes emberek. Újabb 900 kilométert tekert kerékpárján a körösladányi Kiss Károly, hogy tovább népszerűsítse a polgárőrséget.

P. G.

A matematika—kémia szakos pedagógus három évvel ezelőtt kettős céllal vágott neki az embert próbáló, több részből álló teljesítménytúrának.
Mint azt lapunknak elmondta, régi álma volt, hogy végigkerékpározza az Országos Kék Kör elnevezésű túraútvonalat. Végül arról, hogy valóban el is induljon, a körösladányi polgárőrség vezetője, Holóka Péter győzte meg, Gyarmati Sándor megyei elnök pedig mindenben segítette elképzelései megvalósítását.

A pedagógus így 2007 óta minden évben mintegy két hetet töltött távol családjától, s tulajdonképpen négy részletben tette meg a sok ezer kilométeres távolságot.
— Az idei nyárra az Írott-kő és Szekszárd közötti távolság maradt számomra, s bár akadtak nehézségek, mintha valami titokzatos erő segítette volna utamat az elmúlt két hétben — ecsetelte lapunknak Kiss Károly.

Mint mondta, alföldi szemmel roppant különös volt, hogy mennyi kistelepülésen kellett áthaladnia. — Akadt olyan falu, ahol még kocsma sem működött — mesélte mosolyogva a matematika—kémia szakos pedagógus.

S az italkimérések mellett kerékpárüzletek sem. Mindez útja elején okozott is némi fejtörést Kiss Károlynak, hiszen két nap alatt kétszer is defektet kapott, s jelentős távolságot kellett megtennie, mire Őriszentpéteren a javításhoz szükséges anyagokhoz jutott.
A tájak és az emberek azonban ezért a kis kellemetlenségért is kárpótolták. Egészen véletlenül összefutott például Rockenbauer Pál egykori segédoperatőrével, aki szintén biciklin járta a Mecseket, s különleges tájakra kalauzolta el a körösladányi tanárt.

— 2007 óta egyik utam sem volt ilyen zökkenőmentes. Az eső — ami ezen a nyáron kisebb csoda — végig elkerült túrám két hete alatt — tette hozzá. Éjszakáit többnyire tornatermekben töltötte, s a napi 8—10 óra tekerés után nem volt szüksége altatóra.
— Egyelőre nem tudom, hogy jövőre miként folytatom a túrázást, hiszen a Kék Kört most teljesítettem — válaszolta kérdésünkre. Szeptember 11-ére pedig a helyi Rockenbauer Pál Természetbarát Kör vezetőjeként, Holóka Péterrel közösen 15 és 30 kilométeres gyalogtúrát szervez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!