Közélet

2010.08.18. 19:10

Szennyvízvita és aláírásgyűjtés Csabacsűdön

Ötszáznyolcvan csabacsűdi lakos aláírásával petíció érkezett a helyi önkormányzathoz. A község lakói a szeptembertől bevezetendő szennyvíztisztítási díj miatt tiltakoznak, amely egy háztartásra vetítve akár havi 5-6 ezer forint többletköltséget is jelenthet.

L. J.

Az alig kétezres lélekszámú Csabacsűd a megyében biztosan, de talán egész Magyarországon az egyetlen olyan település, ahol úgy épült meg a szennyvíztisztító telep, hogy közben egyetlen méter csatornahálózat sincs. A szennyvizet tehát szippantókocsival kell a telepre kihordani.
A község korábbi vezetői 2004. óta számtalanszor próbáltak különböző pályázatokon pénzt szerezni a csatornahálózat kiépítéséhez, de nem sikerült. 2008. végén aztán szinte az ölükbe hullott 90,3 millió forint, de azt nem a szennyvízcsatorna-hálózatra, hanem egy tisztítómű megépítésére kapták az állami tartalékalapból.

A tisztítómű mostanra megépült, július 22-én megkezdődött a háromhónapos próbaüzem. A lakosság nemrég arról értesült, hogy szeptembertől a fogyasztott víz minden köbmétere után nemcsak az eddigi 206 forintos vízdíjat, hanem további 515 forint szennyvíztisztítási (és szállítási) díjat is fizetniük kell. Az új díjtétel csak azokra vonatkozik, akiknek a telkén van szikkasztógödör.

A szennyvizet eddig egy külterületi földmedrű szikkasztóba szállíttatta ki az önkormányzat. A szippantókocsi egy szállítmányt (5 köbméter szennyvizet) 3500 forintért vitt el a lakosságtól. Aki csak 1-2 havonta, vagy még ritkábban kért szippantást, annak most jócskán megnövekednek a költségei.

— Az árkalkuláció számunkra is új feladat volt, mivel ilyen rendszer (azaz tisztítómű csatornahálózat nélkül) nincs másutt a megyében — mondta lapunknak dr. Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója. Ennek üzemeltetése — főként a szállítási költségek miatt —, mintegy 10-15 százalékkal drágább, mint a kiépített csatornahálózat esetében. Az ár megállapítását alapos gazdasági elemzések előzték meg, ennyi a bekerülési költség, s ha most kevesebbet számláznánk, akkor az év végi elszámoláskor kellene többet fizetni.

Molnár József, Csabacsűd polgármestere mindenekelőtt azt hangsúlyozta: szűk az önkormányzat mozgástere, ezért a lakosság megértését kérik.

— Visszaút nincs, ugyanis a régi, földmedrű szikkasztó üzemeltetését augusztus 1-től csak akkor engedi a környezetvédelmi hatóság, ha azt vízzáróvá tesszük (speciális fóliával) — hangsúlyozta Molnár József.

—  Egy ilyen beruházás mintegy 3 millióba kerülne, s nem oldana meg semmit, mivel a szikkasztó fél-háromnegyed év alatt megtelne, s akkor óriási költségen kellene elszállíttatnunk a szennyvizet a szarvasi szennyvíztelepre. Másrészt ha az új tisztítótelepet nem üzemeltetjük, akkor a 90 milliós állami támogatást vissza kell fizetnünk. Azt pedig, hogy a lakosság helyett az önkormányzat fizesse meg az éves szinten 8-10 millió forintos szennyvíztisztítási költséget, gazdasági okokból nem tudjuk felvállalni. Ha megtennénk, veszélybe sodornánk a település működtetését, így is 38 millió a forráshiányunk — hangsúlyozta a polgármester.

Ami a csatorna-hálózat kiépítését illeti (ez az uniós előírás szerint 2015-ig kötelező), Molnár József elmondta: a 750 milliós beruházáshoz pályázaton próbálnak forrást szerezni. Fizetni persze akkor is kell majd ha lesz csatorna, igaz, a mostaninál kicsit kevesebbet.

Címkék#csabacsűd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!