Közélet

2010.08.24. 18:05

Nem csak az mp3-lejátszótól romlik a hallás

Egyharmadával nőtt a hallássérült tinédzserek száma Amerikában az elmúlt tizenöt évben. Hazánkban sem jobb a helyzet, és erről nem csak az állandóan bömbölő zene tehet.

F. G. K.

Szinte minden kamasz dugóval a fülében közlekedik az utcán. Nem a zajt akarják elnyomni, hanem — a kívülállóknak legalábbis úgy tűnik — zajt csinálnak, pontosabban zenét hallgatnak.

— Most B.o.B Hayley Williams megy — mondta a 14 éves, gyulai Szabó Renáta. — Mindig teljes hangerővel szól a zene a fülemben az utcán. Haragszanak is miatta a szüleim, féltenek, hogy nem figyelem a forgalmat és elütnek. A nagymamám szerint megsüketülök. Szerintem ez badarság, hiszen ő nem hallgatott MP3 lejátszót, mégis romlott a hallása.

Felmérések szerint azonban a fiatalok nem segítenek azzal a helyzetükön, hogy állandóan szól a fülükben a zene. Amerikában minden ötödik kamasznak hallásproblémája van. Az arány tíz év alatt egyharmadával nőtt.

— Iskolakezdés előtt és hetedik osztályban is kötelező a hallásszűrés, és tény, hogy romlik a diákok hallása — mondta dr. Török Julianna, békéscsabai fül-orr-gégész és audiológus szakorvos. — Négy-hat-nyolcezer Herzen szokott gond lenni. Ilyenkor általában nem is tanácsoljuk, hogy valaki olyan szakmát válasszon, amely sok lármával jár. Mindenféle robaj ront a helyzeten. A minap egy szabadtéri előadáson az ötödik sorban ültem és a hangos zenétől bedugult, zúgott a fülem.

Ez ugyan egy ideig helyreáll, de ha folyamatosan ilyen hatásnak van kitéve a fülünk, akkor idővel károsodik. Ugyancsak ronthat a halláson a nagy dübörgés, a petárda, de hosszú távon a számítógép állandó zúgása, az utcazaj, a háztartási gépek is ilyen hatást fejtenek ki az érzékszervre.
Több szakember szerint azonban nemcsak a zsivajjal, hanem más szerekkel is romboljuk a fülünket.

Sok, gyakran alkalmazott narkotikum rosszul hat a hallásra, ilyen például a nikotin vagy az aszpirin. Az erős dohányosok például rosszabbul hallanak a nem dohányzókhoz képest. A nikotin ráadásul összehúzódást okoz a fül ereiben, így vérellátási zavart hoz létre abban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!