Közélet

2010.08.24. 16:14

Minden, amit egy magyarnak Angliáról tudni érdemes

Angliában jelenleg csaknem 130 ezer magyar állampolgár él, diákok, munkavállalók. Az itthoni gazdasági válság még inkább arra sarkallja honfitársainkat, hogy próbáljanak szerencsét az Egyesült Királyságban. Erre a megállapításra jutott a hét éve Cambridge-ben élő Szalai István, s hogy segítsen az ott élőknek és a kiutazásra készülőknek, könyvet írt a legfontosabb információkról.

L. E.

Saját életének, tapasztalatainak tükrében, azaz a valóságból merítve írta meg Szalai István azt az Angliába utazóknak, illetve ott élőknek szóló könyvet, melynek címe: Minden, amit tudni kell, mielőtt dolgozni vagy tanulni indulnék Angliába.

— Azokat a mindennapi tapasztalatokat gyűjtöttem egy könyvbe, melyeket magam is megéltem — kezdte telefonbeszélgetésünkkor a szerző. Tizenöt éves fiamat kezelték már kórházban, ennek alapján leírtam, mi a teendő, ha megbetegszik valaki, jár-e táppénz és mennyi. Vásároltam autót, szereztem jogosítványt, ezek folyamatát is megtudhatja, aki olvassa a könyvet. Nyitottam bankszámlát, kiderül a kötetből, hová, hogyan fordulhat ilyen igénnyel a magyar ember.

Mindezeken kívül a könyvből megtudható, aki lakást keres Angliában, melyek a legfontosabb ügynökségek, árak, lakásfajták. Telefonvásárlás előtt tájékozódhat az üzletekről, a percdíjakról.

A gyermekesek olvashatnak a családi pótlékról, és egyéb, az uniós polgároknak járó segélyekről, más fejezetben az iskolarendszerről, a beíratásról. Aki munkát szeretne, megtalálja, mely ügynökségekhez érdemes fordulni, s hogy mennyit fizetnek a legkeresettebb munkakörökben. Ily’ módon a kötet nem csak az előkészületek során, és a kiutazás megszervezésekor, hanem az egész angliai élet idején rengeteg hasznos információval látja el az érdeklődőt.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Szalai István
[/caption]

Nem vitás, amikor Szalai István hét éve Angliába készült, őt is kétségek gyötörték: — Budapesti vagyok, s tisztában voltam azzal, ha a szigetországba költözök, idegen nyelven kell beszélnem, barátkoznom, teljesen átalakul az életem. Vállalkozóként Magyarországon reklámfilmekhez kerestem statisztákat, több ügynökséggel álltam kapcsolatban. Azt kaptam ezért, amit kértem, megfelelő jutalékot. Mégis, nagyobb kihívásra, anyagi megbecsülésre vágytam, ezért döntöttem Anglia mellett. A célország nem volt kérdéses, hiszen angolból biztos nyelvtudásom volt. Ma már 50 százalékos tulajdonrészt képviselek egy castingstúdióban, ezenkívül cégek regisztrációjával, könyveléssel, adótanácsadással foglalkozom.

Szalai István könyve kétezer példányban jelent meg, megrendelhető a Békés Megyei Hírlap ügyfélszolgálatán (Békéscsaba, Petőfi u. 2.), illetve további információk a következő telefonszámon kérhetők: 20/242-10-96.

Egy fagyos halgyárban kezdődött a szerző karrierje

Fagyos halgyárban kezdte angliai pályáját Szalai István. Egy ottani könyvelő biztatta, hogy tanuljon, s neki köszönheti, hogy ma legálisan, bátran dolgozhat ebben a szakmában. Időközben kollégiumi felszolgáló is volt, mellette főiskolai végzettséget szerzett, s vezetővé vált.

Azt tapasztalta, hogy az átlag magyarnak is könnyű előrejutni Angliában. Aki bolti eladóként vállal munkát, és egy évig kitartóan dolgozik, supervisorrá léphet elő. Látva a törekvést, a cég beiskolázhatja, mely után, mint menedzser, megkeresheti az évi 20 ezer fontot.

Ez bizony nagy ugrás, de elérhető, ha valaki kitartóan dolgozik. Mindezekhez elengedhetetlen a nyelvtudás. Erről már a munkavállalás előtti interjún megbizonyosodhat a munkáltató. Sokan érkeznek nyelvismeret nélkül, számukra nehezebb a megélhetés.

Azt tapasztalta, hogy az átlag magyarnak is könnyű előrejutni Angliában. Aki bolti eladóként vállal munkát, és egy évig kitartóan dolgozik, supervisorrá léphet elő. Látva a törekvést, a cég beiskolázhatja, mely után, mint menedzser, megkeresheti az évi 20 ezer fontot.

Ez bizony nagy ugrás, de elérhető, ha valaki kitartóan dolgozik. Mindezekhez elengedhetetlen a nyelvtudás. Erről már a munkavállalás előtti interjún megbizonyosodhat a munkáltató. Sokan érkeznek nyelvismeret nélkül, számukra nehezebb a megélhetés. Magyaroknak írt könyvet Angliáról -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!