Közélet

2010.08.04. 17:29

Közterhes kaláka: bírság jár az ingyenmunkáért?

Hajdanában szokás volt, hogy a rokonok, barátok, jó ismerősök, szomszédok segítettek egymásnak a családiház-építésnél, kukoricatörésnél, vagy éppen amilyen munkára szükség volt. Kalákáztak — ahogy felénk nevezik ezt az oda-vissza alapon működő, pénzspóroló gesztust. Mert aki segített, nem kért fizetséget, hanem alkalomadtán visszakapta az ingyen munkát.

K. E.

Az 1996 végén életbe lépett törvény azonban ingyenes munkának azt tartja, amiért nem jár úgynevezett ellentételezés. Az ellentételezés mikéntjét a jogszabály nem határozta meg. Ez alapján a pénz, vagy például kukorica mellett a visszasegítés is annak számít. Vagyis, aki visszasegít, alkalmi munkavállalóvá válik, aki után közterhet kell fizetni a gazdának. Az alkalmi munkavállalást is magába foglaló törvény az elmúlt években sokat módosult, legutóbb áprilisban, majd most, augusztus 1-jével. A visszasegítés megítélésén azonban nem változtattak.

— A kaláka népi elnevezés, a jogrendszer nem ismeri azt — mondta elöljáróban dr. Balázs Mihály, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség dél-alföldi regionális vezetője, akitől megtudtuk, bár a törvény lassan tizenöt éves, ellenőrzés szempontjából 2006-tól került előtérbe.

— Az elmúlt években szinte bevett gyakorlat volt, hogy mondjuk egy családi ház építésénél dolgozott tizenkét ember és a tulajdonos azt mondta, a rokonai, jó szomszédai, akik ingyen segítenek. Ezt a törvény szerint a tulajdonosnak, a gazdának kell bebizonyítani — folytatta dr. Balázs Mihály.

— Csakhogy sokszor kilógott a lóláb. Aki magát jó szomszédnak vallotta, kilométerekkel távolabb lakott, előfordult, még a nevét sem tudták annak, akinek dolgoznak. Felügyelőinknek megvannak a bevált ellenőrzési módszerei.

Balázs Mihály arról is beszélt, az is gyakori, hogy a jó szomszéd elmondja, ingyen dolgozik, visszasegít a barátjának. Ez már ellentételezés és bírság jár utána. A régiós vezetőtől úgy tudjuk, a bírság alapösszege harmincezer forint, a maximuma akár több milliós tétel is lehet.

Sokszor életszerűtlen az ingyen munka magyarázata

Vannak életszerű és életszerűtlen hivatkozások. Balázs Mihály az utóbbi kategóriába sorolta, ha valaki ingyenmunkára hivatkozik, holott nincs keresőtevékenysége és alkalmi munkákból él. Viszont nem bírságolnak, ha a munkatársak hét végén besegítenek egymásnak például a garázsépítésbe egy jó pörkölt és sör fejében. A régiós vezető szerint ez utóbbi többe kerül, mint a közteher, főleg, ha a barátok a finom ebéd és egy-két sör után már nem akarnak dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!