Közélet

2010.08.31. 17:01

Ismét ellepik az iskolák környékét a zebrazsaruk

Idén is több programmal és intézkedéssel készül a szeptemberben kezdődő tanévre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

L. B.

Már az ötödik olyan időszak indul, amikor a gyalogátkelőknél zebrazsaruk segítik a kisdiákokat, akik a Zebraakadémián hasznos ismereteket szerezhetnek.

Két éve indította Az iskola rendőre elnevezésű programot az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, melynek végrehajtása mellett a szervezet itteni kezdeményezésével igyekszik erősíteni a gyermekek biztonságát a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést a  forgalmas helyeken az intézmények környékén a tanítás előtti és utáni időszakban. Az iskola rendőre ugyanakkor szülői értekezleten figyelmezteti a szülőket a biztonsági öv használatának, a szabályok betartásának és a példamutatás fontosságára, és a nevelői testülettel is folyamatosan kapcsolatban lesz, kezeli a renddel kapcsolatban felmerült problémákat.

Békés megyében tizenkét általános iskola előtt, a gyalogátkelőhelyeknél reggel 7 óra 15 perc és 7 óra 55 perc között egyenruhás gyermekek és rendőrök segítik az átkelést az úttesten. A szabályos közlekedést 10 általános iskola harmadik osztályos tanulói ismerhetik meg a Zebraakadémián: a 12 foglalkozásból álló előadássorozat után a megszerezett ismeretekből vizsgát tehetnek.

Az összes iskolában kikerül a kerékpárosokat érintő KRESZ-változásokat bemutató plakát, KRESZ-labirintus címmel pedig foglalkoztató kiadványt készített az általános iskolásoknak a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság színes füzetet ad az első osztályos diákoknak.

— Jelentősen csökkent az elmúlt években a gyermekbalesetek száma Magyarországon — mutatott rá az intézkedések eredményére Vargáné Szombati Andrea. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy míg 1990-ben 3740, addig 2008-ban 2117, 2009-ben 2012 gyermekbaleset történt a közutakon.

Békés megyében az elmúlt évben harmadával csökkent ez a mutató: 2008-ban 63 esetben 66, 2009-ben 42 esetben 43 gyermek szenvedett sérülést. Halálos kimenetelű eset nem történt, 7 súlyos, 38 könnyebb sérülést regisztráltak, miközben 22 gyermek maga idézte elő a balesetet szabálytalanságával. Kiemelte, hogy tavaly az előző évi 34-ről 19-re csökkent az utasként megsérültek száma és hogy a balesetek jellemzően nem az iskolák környékén történtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!