Közélet

2010.08.17. 20:42

Harminc centis víz hömpölygött Bucsa utcáin

Három ház fala kidőlt, másik két lakóingatlan szintén életveszélyessé vált Bucsán a hétfő esti vihar következtében. Másfél óra alatt 80-90 milliméter eső esett s cseresznyenagyságú jég verte el a települést.

b. i.

Ítéletidő tombolt, özönvízszerű eső szakadt Bucsára hétfőn kora este. Jó másfél óra alatt — 17.30-tól kezdődően — 80-90 milliméter eső esett, az utcákat elöntötte a víz. Volt ahol 30 centi víz hömpölygött az utcán, tetőfedéseket bontott meg a vihar — erősítette meg Magyar László körjegyző.

Kedden kora délután csak az úttesten a vízben pancsoló apróságok örülnek a nem kívánt égi áldásnak Bucsán a Jókai utcában. Tűzoltók szivattyúznak a Vécsey utcán is. A Bartók Béla utca 23. alatt Nagy Dezső épp'' az alapozás nélküli kamra kidőlt vályogfalát nézegeti, amikor ráköszönök.

— A párom két gyermekével éltünk itt albérletben, a gyermekek tegnap este az apjuknál voltak. Fél tizenegy körül lefeküdtünk s egyszer egy dübögésszerű hangot hallottunk. Amire kirohantam már a kamra fala kiborult az udvarra — elevenítette fel az éjszaka eseményeit a 22 esztendős férfi.

Szavaiból arra is fény derült, hogy idén már ez volt a harmadik albérlet, ahol meghúzták magukat, most kereshetnek egy újabbat.

Hétágra süt a nap, de az Az Arany János utca 20. alatt Borsi Józsefék házának lábazata még mindig 15 centis vízben áll s csordultig a kerítés előtt a vízelvezető árok is.

— 1977-ben építettük a házunkat azóta soha nem volt ekkora víz — mondta a teraszon a ház 65 éves járókeretes ura, miközben felesége vödörrel merte a vizet.

— Először a sajátomat mentettem, mivel én is beáztam. 21 óra körül kapcsolódtam be a szolgálatba s hajnal fél öt körül mentem haza — jegyezhettem Szujó László polgárőr szavait miközben a Petőfi és Hajtóút kereszteződésében lapátjával éppen egy átereszt piszkált.

— Az utcákat azonnal elárasztotta a víz, volt ahol 30 centiméter vastagon hömpölygött a hirtelen lezúdult eső. Nehezítette a védekezést, a szervezést, hogy jó két órán keresztül a telefonszolgáltatás sem működött s villany sem volt a településen. Az önkormányzat sajnos évek óta sikertelenül pályázik a belvízelvezető rendszer felújítására, kiépítésére — adott hangot kritikai észrevételeinek is Magyar László.

Testvérlapunk, a Szoljon.hu felvétele:

A körjegyzőtől megtudtuk: az életveszélyessé nyilvánított öt ingatlan lakói közül két családot, kilenc személyt önkormányzati lakásban helyeztek el, egy idősebb pár rokonoknál húzza meg magát, egy fiatal pár újabb albérletet volt kénytelen keresni, míg egy egyedül élő idős asszonyt a településen élő fiai vettek magukhoz.

— Hétfőn 16 órától harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltünk el a településen — tudatta dr. Mile Sándor. A polgármester szavaiból az is kiderült, miszerint a védekezési költségekre a vis maior alapból 2 millió forintot igényelnek, s a lakossági károk bejelentése, felmérése is folyamatos a községben. A rendkívüli időjárás következtében az szennyvízaknák is megteltek. Az önkormányzati tulajdonú kft. a szolgáltatást korábban rendszeresen igénybe vevő lakosoknak ingyen szippantja az eső miatt felgyülemlett belvizet.

Csökmői horgászokat mentettek a szeghalmi tűzoltók

Hétfőn este 20 óra után két tizennyolc éves csökmői fiú és egy 16 éves lány kért segítséget a szeghalmi tűzoltóktól. A fiatalok az Ölyvös-csatornán horgásztak s úgy tervezték, hogy kint is alszanak sátorban, de a vihar miatt megrémültek, ekkor hívták a tűzoltóságot — tudatta Jakab Mihály alezredes.

Szeghalom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága parancsnoka elmondta: kollégái 22.40 órakor az ifjú horgászokat hazaszállították Csökmőre.

Szeghalom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága parancsnoka elmondta: kollégái 22.40 órakor az ifjú horgászokat hazaszállították Csökmőre. -->

Címkék#Bucsa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!