Közélet

2010.08.12. 18:34

Beszédesek a hatezer éves szemetesgödrök

A neolit kori népek okosabbak voltak néhány mai embernél. Ma sokan gond nélkül az árokpartra dobják a szemetet. Ellenben már a 6000 évvel ezelőtti településeken gödröket ástak, ahová a szerves és szervetlen hulladékokat elhelyezték.

K. E.

Fotós:

A MOL Kunágota és Kaszaper között gázvezeték lefektetését tervezi. A területen régészeti feltárásokat végeznek a Magyar Nemzeti Múzeum és Nemzeti Örökségvédelmi Központ dél-alföldi régiós intézményének régészei.

— Az ásatásokat július 19-én kezdtük. Az előzetes felmérések szerint az érintett területen 12 régészeti lelőhely található. Eddig hármat tártunk fel, háromban jelenleg is zajlik a munka — mondta Benedek András régész, akivel Nagybánhegyes határában találkoztunk. Ottjártunkkor éppen egy népvándorlás kori szarvasmarha és egy birka álkapcsát emelték ki a földből.

— Az ásatások során középső neolit kori, 6000 éves kultúra nyomaira bukkantunk, illetve népvándorlás kori szarmata leletanyagra. A neolit korból egyebek között egy településhez tartozó hulladéktároló gödröket és árkokat tártunk fel.

Benedek András megjegyezte, az akkori népek okosabbak voltak a mai embernél. Ma sokan gond nélkül az árokpartra dobják a szemetet. Ellenben már a 6000 évvel ezelőtti településeken gödröket ástak, ahová a szerves és szervetlen hulladékokat elhelyezték.

A korabeli hulladéktárolókból neolit kori kerámiatöredékek és állati csontok kerültek elő, a szarmatáknál pedig nagy mennyiségű patics (kiégetett agyag) és tapasztás, épületek falmaradványai is. Az állatcsontok száma kevés.

Benedek András arról is beszámolt, hogy az egyik lelőhelyen középső neolit szakálháti népesség leletanyagra bukkantak. Egyebek között festett kerámiatöredékek ezek, csonteszközök: lyukasztásra használt csonttű, csontvéső.

Nagybánhegyes határában egy épület nyomait ásták ki, temetkezésre utaló nyomokat egyelőre nem találtak. A régész arról is beszélt, Békés megyében kevés őskori település nyomait tárták fel, ezért is jelentősek az itt talált régészeti emlékek.

Címkék#kunágota
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!