Közélet

2010.08.10. 11:29

A csabai önkormányzat működése a legátláthatóbb

Egy átfogó, a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok önkormányzatait vizsgáló elemzést készített nemrég a Progresszív Intézet. Az eredményekből kiderült, vidéken a csabai önkormányzat működése a legáttekinthetőbb.

MTI - Beol

A budapesti XIII. kerületé a legkisebb, a pécsi önkormányzaté a legnagyobb adósságállomány – olvasható a Progresszív Intézet elemzésében, amely a fővárosi kerületek és a 23 megyei jogú város gazdálkodását vizsgálta. A kutatás szerint főként a kormánypárti önkormányzatok küzdenek nagy adóssággal, ugyanakkor a jóléti kiadások is a Fidesz-KDNP által vezetett városokban a legmagasabbak.

A tanulmány alapján a megyei jogú városok eladósodottsága átlagosan jóval magasabb, mint a fővárosi kerületeké, az utóbbiak közül pedig a szocialista vezetésű XIII. kerület van a legkedvezőbb helyzetben. A legnagyobb teljes adósságállomány Pécsé, a város bár a tavalyi évhez képest csökkentette tartozásait, azok összege továbbra is meghaladja a 30 milliárd forintot. 20 milliárd forint körüli adóssága van a kormánypárti vezetésű Szolnoknak, Kaposvárnak és Debrecennek, illetve a baloldali irányítású Szegednek.

A kutatás adatai szerint az egy főre jutó adósságállományt vizsgálva Hódmezővásárhely, a budapesti V. kerület és Kaposvár a három leginkább eladósodott önkormányzat. Ebből a Progresszív Intézet azt a következését vonta le, hogy "elsősorban a Fidesz-KDNP vezette önkormányzatok küzdenek hatalmas adóssággal", s emögött - írják - az a gazdaságpolitika húzódik, amely a 2006 óta tartó megszorításokra és a pénzügyi válságra "nem a közkiadások lefaragásával reagált, hanem egyre nagyobb mértékű kötvénykibocsátással".

Az intézet ugyanakkor megjegyzi, hogy néhány kivételtől eltekintve az önkormányzatok az utóbbi négy évben jelentősen növelték adósságállományukat. Ellenpélda az angyalföldi és a fideszes irányítású győri önkormányzat, az előbbi 1,2 milliárd forintos adósságállományát 191 millió forintra csökkentette négy év alatt, míg az utóbbi 6 milliárd forintos adósságát mérsékelte mintegy 400 millióra.

A Progresszív Intézet elemzése arra is kitér, hogy az idei költségvetésben végrehajtott forráselvonás az önkormányzatok jóléti ráfordításainak csökkenését vonta maga után. A jóléti kiadások három fideszes vezetésű megyei jogú városban, Salgótarjánban és Debrecenben és Kaposváron a legmagasabbak, majd az ugyancsak kormánypárti irányítású Nagykanizsa és Szolnok következik a sorban. Az ezer főre jutó vállalkozások száma a vizsgált önkormányzatok közül a budapesti V. kerületben a legnagyobb, míg a legtöbb új lakás Angyalföldön és Zuglóban épül évente - áll az elemzésben.

A Progresszív Intézet azt is megvizsgálta, hogy az egyes önkormányzatok működése mennyire átlátható. Mérlegük szerint a legjobb eredményt ebben a tekintetben a szocialista vezetésű XIII. kerület mellett a fideszes vezetésű Békéscsaba, valamint az MSZP-SZDSZ irányítása alatt álló Szeged érte el, míg a legkevesebb információt az egri, valamint a Fidesz-KDNP többségű érdi és hódmezővásárhelyi önkormányzat közölte.

A teljes elemzés itt olvasható.

— 2006-ban az ígértük, hogy tiszta, átlátható lesz a város gazdálkodása, ezt visszaigazolja a felmérés — reagált a Progresszív Intézet kutatására Vantara Gyula polgármester, aki szerint az adatokban az elmúlt években folytatott munka köszön vissza. — Célul tűztük ki a sport, az egészségmegőrzés, a szociális és idős ellátás fejlesztését, gondot fordítottunk intézményeink korszerűsítésére, fenntartására. Emellett a helyi vállalkozások erősítését, a munkahelyteremtést is kiemelten kezeljük.

A város első embere szerint mindez visszaköszön az adatokban. Az adósságállományról szólva elmondta: kezelhető és nem okoz gondot a működésben.

— A cél az, hogy minden olyan pályázaton indulni tudjunk, amely a város fejlődéséhez hozzájárul — mondta Vantara Gyula, hozzátéve, minden egyes önerőként odatett forinthoz hat-nyolc forint pályázati pénz kerül. A polgármester kiemelte, 2006 és 2009 között közel 5 milliárd forint értékben nőtt Békéscsaba vagyona a beruházásoknak és pályázatoknak köszönhetően.

— A hiteleket, a kötvényt céllal vettük fel, bocsátottuk ki. Nem arról szól a dolog, hogy feléljük, elherdáljuk a város vagyonát, hanem arról, hogy fejlesszük, bővítsük Békéscsabát — közölte Vantara Gyula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!