Közélet

2010.07.01. 09:37

Egy éve város Medgyesegyháza és Újkígyós

Ma egy éve léphetett a városok sorába Medgyesegyháza és Újkígyós. Ez idáig mindkét település csak az előnyeit élvezte az új státusnak.

K. E. - M. M.

— A várossá nyilvánítás mindazok érdeme, akik a településünk alapítása óta tevékenykedtek azon, hogy jobb legyen Medgyesegyházán élni — mondta dr. Nagy Béla, aki szerint a cím annyit ér, amennyi tartalommal megtölti a jelen és a jövő nemzedék. A polgármester szerint a helyiek többsége büszke rá, hogy városban él.

Hangsúlyozta, csupán azért, mert a városi cím birtokosai, idén több mint tízmillió forint többlettámogatást kapott Medgyesegyháza. Az ifjú város a pályázatokon is eredményesen szerepelt idén. A már megnyert, megítélt pályázataik meghaladják a 400 millió forintot. 

— A városlakók az infrastruktúra továbbfejlesztését várják tőlünk, s mi igyekszünk ennek megfelelni. Idén útfelújításra körülbelül 270 millió forintot fordítunk. A Petőfi—Moravszki utca már elkészült, őszre a Baross, a Báthory, a József Attila és a Szabadság utca is új burkolatot kap, a járdákat is felújítjuk. 

Nagy Béla a 2010-es fejlesztések között említette a bánkúti Baross László Emlékház felújítását, a rendőrőrs épületének megújulását, a városközpont szépítését, a gyalogosátkelő építését, az iskolai informatikai fejlesztést. Jelentősek a megújuló energiára épülő beruházásaik. Mindezekhez általában 10 százalék önerőt kellett hozzátenniük. A polgármester hangsúlyozta, a jövőben is intenzíven folytatják az utak, a járdák felújulását, és olyan beruházásokra törekszenek, amelyekkel költséget spórolhat a város. A várossá avatás ünnepségét tavaly szeptemberben, a Medgyesegyházi Napokon tartották, az egyéves évfordulót is ekkorra teszik. 

Újkígyós harmadik nekifutásra kapta meg a városi rangot. Az alap — ami miatt már a mostanit megelőző képviselő-testület is foglalkozott a gondolattal — az volt, hogy a majd’ 200 éves település létszámában és a gazdasági fejlettség tekintetében is „megérett” e címre. 

— Sokan kérdezték, milyen előnyei és hátrányai lehetnek a várossá válásnak — mondta Szebellédi Zoltán polgármester. — Nos, nagyon tetten érhető előnye vagy hátránya nincs. Ez egy rang, amit sokunk szerint méltán kapott a település. Többen attól féltek, hogy ezentúl nem lehet állatokat tartani a belváros területén. Erre azt mondtam, az állam által ránk rótt törvényeket így is, úgy is be kell tartani, a többit pedig mi magunk döntjük el, ahogy az az itt élő közösségnek a lehető legjobb.

Beszélgetésünk során azonban többnyire mégis azok a pozitívumok kerültek szóba, amelyek a várossá válással hozhatók összefüggésbe.

— A 2010-es költségvetésünk a városokra vonatkozó idei normatívák szerint 14 és fél millió forinttal több, mintha község lennénk. Majdnem biztos vagyok abban is, hogy az egészségház felújítására nyert 50 millió forint elbírálásánál szerepet játszott az időközben elnyert városi rang. Ezt a pályázatunkat ugyanis korábban már négyszer elutasították. És valószínűleg nem díszítené a belvárost a 11 milliós díszburkolat sem, ha nem kapjuk meg ezt a címet. Ebből 10 milliót Újkígyóshoz kötődő cégek adták a városavatónkra. 

Szebellédi Zoltán a legfontosabb kérdésnek az élhető, szerethető város megteremtését tartja. Ehhez pedig nélkülözhetetlenek az emberek, a civil szerveződések. Így a készülő városfejlesztési stratégia nemcsak Újkígyós potenciális gazdasági lehetőségeit taglalja, de az itt élők mozgásterét, közösséggé formálódását is. Az önkormányzat azt reméli, a tanulmány sok sikeres pályázat alapja lesz, ami tovább növeli a város népességmegtartó erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!