Közélet

2010.06.18. 19:42

Zavarkeltés vagy provokáció Trianonnál?

Zaklató, fenyegető, mocskolódó sms-eket, e-maileket kaptak a csabai szlovákok egy versailles-i, európai uniós pályázaton nyert út kapcsán. A Magyarok Világszövetsége szerint a trianoni megemlékezést akarták megzavarni. A szlovákok ezt visszautasítják, a szlovák főkonzul pedig provokációt említett.

ny. l.

Dr. Hajdú Antal ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya elmondta, zaklatás vétsége miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen. István Anna, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke hangsúlyozta,  egy többéves program része volt a franciaországi útjuk, Csehországból, Szlovákiából is érkeztek a párizsi szlovákokhoz.

— Június 2-7. között tartózkodtunk a francia fővárosban, az időpontot és a programot sem mi találtuk ki, állítottuk össze — szögezte le István Anna. — Felhívtak az utazás előtt a Magyarok Világszövetségétől, közölték, bíznak benne, nem azért megyünk, hogy megzavarjuk a trianoni emlékünnepséget. Tájékoztattak, hogy délelőtt lesz az ünnepség, és a 4-ére Versailles-be tervezett programot ennek alapján a kérésemre áttették délutánra.

Hogy a 4-két nem lehetett volna más napra cserélni? István Anna kiemelte, csütörtökön reggel érkeztek Párizsba, a busznak 9 órát „pihennie” kellett. Szombaton volt a szlovákok közös rendezvénye, a vasárnapi hazaindulás előtt újra kilenc órát kellett állnia a busznak. Így a versailles-i kirándulásra a péntek maradt, azért is, mert ekkor ingyenes volt a kastélykertbe belépés.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy a csabai szlovákok megpróbálták megzavarni Versaillesben a trianoni összmagyar megemlékezést, de nem sikerült nekik, mert résen voltak és a francia hatóságok is odahatottak, hogy ez ne történhessen meg. Hetekkel a trianoni megemlékezés előtt értesültek arról, hogy autóbuszt szerveznek a csabai szlovákok Versaillesbe.

Több telefonhívásból tudták meg, hogy azon mesterkednek, miként tudnának beszivárogni, és hogyan tudnák megzavarni a megemlékezést. Patrubány azt nyilatkozta, végül is úgy sikerült elhárítaniuk az esetleges nyílt színi konfliktussá fajuló szándékot, hogy a francia rendőrségnek leadták az autóbusz rendszámát és ők nem engedték be őket oda addig, ameddig a magyar rendezvény véget nem ért. Az elnök szerint nem jelentett akadályt a szlovákoknak, hogy ezek után odavonuljanak a nagy Trianon kastélya elé, koszorút helyezzenek el, amelyikben Trianont dicsőítik. Kiemelte, birtokukban van ennek a koszorúnak a szalagja, a helyszínre visszatérve magukhoz vették, és itthon Gaudi Nagy Tamás országgyűlési képviselőnek átadták.

István Anna leszögezte, közülük senki nem tett le koszorút, és összesen egy rendőrt láttak, illetve még egyszer hangsúlyozta, délután mentek, és nem is Trianon-, hanem a Versailles-i kastélyhoz. Egyébként ekkor a világszövetség tagjai már ott sem voltak. 

A csabai szlovákokat azzal is megvádolták, hogy nekiestek a magyar megemlékezők buszsofőrének, szidalmazták, megrángatták az éppen a parkolóban falatozó gépkocsivezetőt, mert pólóját a történelmi Magyarországot ábrázoló rajz díszítette. Kiderült, a csabai csoportból egy férfi valóban tett megjegyzést a pólóra, de nem  ő ment a sofőrhöz, hanem fordítva, és barátilag beszélgettek. Ezt a sofőr is elismerte.

Információnk szerint Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, fideszes országgyűlés képviselő tájékozódó kérdésekkel fordult a Magyarok Világszövetségéhez. Szabóné Kocziha Tünde, a Jobbik békéscsabai elnöke közleményben tudatta: Békéscsabán nyílt titok volt, hiszen hetekkel előtte városszerte beszélték, hogy „a csabai tótok buszt szerveznek ellentüntetésre Trianonba”. Az elnökasszony hozzátette: közülük sokan szerettek volna részt venni a helyszínen a megemlékezésen, de az anyagi lehetőségeink nem tették lehetővé. Ezért különösen szíven ütötte őket István Anna nyilatkozata, miszerint az útjukat az EU fizette.

Štefan Daňo, békéscsabai szlovák főkonzul az itt élő szlovák kisebbség elleni provokációnak tartja a Magyarok Világszövetségének és a Jobbiknak az akcióját. Szerinte a kijelentések felvetik Patrubány Miklós büntető és a polgári jogi felelősségét, egyes mondatai kimerítik a nyilvánosság előtti rágalmazást, és alkalmasak a becsület csorbítására, sértik István Anna jó hírnevét és becsületét.

Elképzelhetőnek tartja, a Magyarok Világszövetségének versailles-i, trianoni megemlékezése nem kapott akkora visszhangot a magyar médiában, mint szerették volna, ezért hozták vissza így a témát. Štefan Daňo mélységesen elítéli a Jobbik békéscsabai szervezetének közleményét, melyben többek között ez olvasható: „Bízunk benne, hogy az ügy kivizsgálása után valóban megtörténik a felelősségre vonás, és a hölgy örökre eltűnik a város közéletéből.” A főkonzul nemcsak kitűnő magyar állampolgárnak, hanem a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásáért sokat tevő csabai polgárnak is tartja István Annát.

— Tisztelem Magyarországot és az itt élőket, nem véletlen, hogy másodszor vagyok itt — nyilatkozta lapunknak a főkonzul. — Úgy látom azonban, hogy a nagypolitikai nézeteltérések már a mikrokörnyezetben is érezhetőek. Szó mi szó, az első békéscsabai kiküldetésem idején még egészen más egymás közötti, szomszédi viszonyok voltak, ezekhez kellene újra visszatérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!