Közélet

2010.06.06. 14:11

Trianon-szobrot állítottak Dévaványán

Trianon-emlékművet avattak vasárnap délelőtt Dévaványán. A karcagi Győrfi Műhely Kft. által készített szobrot együtt leplezte le Pap Tibor polgármester és Tóth Zoltán, a Jobbik dévaványai szervezetének, valamint a Magyar Gárda Ványai Ambrus rajának képviselője.

l. j.

A trianoni békediktátum 90. évfordulójára rendezett emlékünnepségen és szoboravatón csaknem ezren jelentek meg Dévaványa központjában. A helyiek mellett a környező településekről, sőt még a határon túlról is érkeztek vendégek.

A szoborállítás — ahogyan azt Pap Tibor polgármester beszédében elmondta —, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetének és az Új Magyar Gárdának az ötlete volt. A javaslattal 2009. őszén keresték meg az önkormányzatot, amely erkölcsileg és anyagilag is a kezdeményezés mellé állt. A költségek jelentős része lakossági  adományokból származik.

— Olyan szobrot avatunk ma, amely méltón jelképezi a magyarság összetartozását — hangsúlyozta a polgármester. A határon túliak nevében Köblös Domokos, Székelykeresztúr alpolgármestere mondott köszöntőt. Beszédét ezekkel a szavakkal zárta: Legyen ez a szobor a remény emlékműve!

A megemlékezés végén Horváth Sándor katolikus plébános megszentelte, majd Béres János református lelkész megáldotta az emlékművet.

A karcagi Győrfi Műhely Kft. által készített szobor riolitból és csiszolt mészkőből készült. Rajta a nemzetiszínű zászlórúd a magyar zászlóval, fekete gyászszalagokkal. A szobor talapzatát képező dízsburkolat az egykori Nagy Magyarország térképét formázza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!