Közélet

2010.06.24. 16:53

Orvosok működési engedély nélkül

Több ezer orvosnak és gyógyszerésznek nincs működési engedélye, mert az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal nem adta ki időben a papírokat. Dr. Fazekas Özséb, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke szerint a Viharsarokban is érintettek doktorok.

F. G. K.

— Békés megyében hány orvos praktizálhat engedély nélkül?
— Nincs kimutatásunk, de mivel hazánkban több mint harmincezer szakember érintett, valószínűleg Békés megyében is sokan akadnak.

— Mi kell a működési engedély meghosszabbításához?
— Elméleti és gyakorlati továbbképzéseken kell részt venni, amelyeken öt év alatt 250 pontot kell gyűjteni. Ezek a konferenciák általában 25—50 ezer forintba kerülnek, s többnyire még a szállás- és utazási költséget is az orvosoknak kell fedezni. A 250 pont teljesítéséhez persze több továbbképzés kell. A rendszert tíz éve vezették be, vagyis most telt le a második ötéves periódus. Mivel sokaknak egyszerre járt le az engedélye, ezért is jelentkezhetett ez a zűrzavar.

— Dolgozhat az az orvos, akinek nincs licence?
— Csak egy másik, azonos szakterületen praktizáló kolléga felügyelete alatt, majd rövid időn belül meg kell szereznie az engedélyt. Mivel azonban így is nagyon kevés a doktor, nehezen lehetne megoldani a felügyeletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!