Közélet

2010.06.08. 18:04

Hogy bírja a hőséget?

Hirtelen jött nagy meleg váltotta fel az elmúlt hét őszt idéző időjárását. A helyenként 30 fokot is meghaladó, párás hőség nem csak a betegeket és időseket viseli meg, de a fiatalabbaknál is okot ad az óvatosságra.

G. E.

— A meleg és hideg légköri frontok átvonulása miatt előfordul, hogy 15—20 fokos hőmérséklet-ingadozás is kialakul. Ez a hirtelen, szélsőséges változás még az egészséges szervezetet is megviselheti — tudtuk meg dr. Gyimesi András főorvostól.

A békéscsabai kórház belgyógyászatának vezetője elmondta: a hőség főként az idősekre és a csecsemőkre nézve lehet veszélyes, s a legnagyobb problémákat esetükben is a kiszáradás okozhatja. A fokozott izzadással nem csak vizet, de fontos sókat is veszít a szervezet, amit feltétlenül pótolni kell. Ellenkező esetben akár szívritmuszavar vagy idegrendszeri problémák is felléphetnek. A hőguta tünetei hasonlóak a napszúráséhoz: fejfájás, szédülés, hányás, látászavar és légszomj. Ez persze, csak extrém melegben, 35-40 fok körül és főként párás időben jelentkezhet — nyugtatott meg dr. Gyimesi András, hozzátéve, hogy ez is az egyéni érzékenységtől függ.

Szavazásunk a témával kapcsolatos: Ön hogyan bírja a hőséget? – kérdezzük olvasóinkat. Válaszaikat szerdán 16 óráig várjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!