Közélet

2010.04.11. 07:05

Békésben is tarolt a Fidesz

Hat békési fideszes jelölt első fordulóban bekerült a parlamentbe. Listán is tarolt a Fidesz, második helyen a Jobbik, a harmadikon az MSZP végzett. Az LMP is átlépte az ötszázalékos küszöböt.

Beol.hu - MTI

Kövesse közvetítésünket a ">Twitteren is!

10.00 - Tölgyessy elemez

08.00 - Békés megyei egyéni és listás eredmények
Településenként összegezve, táblázatban:
Listás eredmények (.xls)
Egyéni eredmények (.xls)


23.00 - Fidesz, Jobbik, MSZP
Békés megyében a Jobbik megverte az MSZP-t, a Lehet Más a Politika pedig megkapta a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Az országos trendeknek megfelelően megyénkben is a Fidesz nyerte meg a listás választást (53,2 százalék). Második helyen a Jobbik végzett 19,21 százalékkal. Harmadik az MSZP, ők az összes szavazat 18,45 százalékát szerezték meg.

További sorrend: LMP (5,21 százalék), MDF (2,05 százalék) és Civil Mozgalom (1, 89)

22:50 - Mi a helyzet Dél-Békésben?

Békés megye 7-es számú választókörzetében második fordulót rendeznek – itt egyedül a Viharsarokban. Itt 58,9%-os részvétel mellett Simonka György (Fidesz-KDNP) a voksok 48,93%-át szerezte meg, dr. Karsai József  (MSZP) 26,65%-ot, dr. Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel (Jobbik) 18,87%-ot, míg dr. Nagy Béla (MDF) 5,55%-ot ért el.

22:44 - A befutók

Vantara Gyula - 50,76%
Dr. Kovács József - 58,61%
Erdős Norbert - 57,85%
Farkas Zoltán - 56,97%
Domokos László - 56,20%
Dr. Dancsó József - 50,48%

22:29 - Csak Dél-Békésben lesz második forduló

Információink szerint csak a mezőkovácsházi választókörzetben lesz második forduló Békés megyében, mindenhol máshol – így a szeghalmi körzetben is – eldőlt: a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

22:10 - Nem hivatalos: a legtöbb helyen eldőlt

Több forrásból származó, ám nem hivatalos információink szerint Békés megye majdnem minden választókerületében már az első fordulóban eldőlt a választás. Úgy tudjuk, biztosan nyert Vantara Gyula, dr. Kovács József, Erdős Norbert, Domokos László és Dancsó József. Mind a Fidesz-KDNP színeiben indultak.

Listás eredmények - nem hivatalos

Nem hivatalos információk szerint este 10 óra után, 69%-os feldolgozásnál a Fidesz-KDNP 53,24%-on, az MSZP 19,52%-on, a Jobbik 16,69%-on, az LMP 7,08%-on, az MDF pedig a 2,57%-on áll.

21:09 - A káoszt okozó törvény

Az Alkotmánybíróság kifogása miatt módosította a parlament a lakóhelytől távol, igazolással történő szavazás szabályait két éve. A törvénymódosítás azonban nemcsak egy kiskaput zárt be, hanem átfogóbban szigorította az igazolásos szavazás szabályait. Ez a szigorítás vezetett a mostani káoszhoz – írja az Index.

new TWTR.Widget({

version: 2,

type: 'profile',

rpp: 10,

interval: 6000,

width: 350,

height: 250,

theme: {

shell: {

background: '#786262',

color: '#ffffff'

},

tweets: {

background: '#ffffff',

color: '#000000',

links: '#001fcf'

}

},

features: {

scrollbar: true,

loop: false,

live: true,

hashtags: true,

timestamp: true,

avatars: false,

behavior: 'all'

}

}).render().setUser('beolhu').start();

21:02 - Összeesküvés vagy dilettantizmus?

A választási irodában nagy a csend, mindenki a végkifejletet várja. A vita elsősorban azon folyik, hogy ez most valami újabb összeesküvés, vagy csak dilattantizmus. A többség az utóbbira szavaz.

Mindenki az OVB ülésénenk közvetítésén csüng, de nem születik érdemi döntés. Most tájékozódnak, hogy valójában hányan nem szavaztak még. Közben az m1-en ">Boban Markovic koncertje kezdődik, átváltunk egy másik csatornára.

20:57 - Tovább megy a malmozás

Este 9 óra előtt néhány perccel még négy fővárosi szavazókörben, vidéken pedig Szegeden, Debrecenben és Pécsen is vannak, akik még arra várnak, hogy leadhassák voksaikat. Az OVB mossa kezeit, a szakértők szerint viszont ami most történik, az a politikai rendszer lejáratására alkalmas. Bizonyos becslések szerint éjfélnél előbb nem várható eredmény.

20:16 - Ajánljuk magunkat

Ezekben, a várakozással teli percekben jól jön egy kis olvasnivaló, pláne ha témába vág:

20:10 - Urnabontás képekben

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Fotósunk ott volt a békéscsabai 20-as számú választókörzetben az urnabontáskor, illetve a szavazatszámlálás megkezdésekor. Képgalériánkat itt láthatja.

19:35 - Nálunk számlálás, máshol sorok

Este hét előtt két perccel érkezett az utolsó szavazó a Békéscsabán az egyes iskolában berendezett huszas szavazókörbe. Mint megtudtuk: folyamatosan érkeztek az állampolgárok, délelőtt érezhetően többen, mint ebéd után.

A szavazókkörben nem kellett sorban állni, 19 órakor bezárták az ajtót és kibontották az urnákat, majd megkezdődött a szavazatszámlálás.

Szegeden ezekben a percekben még mintegy 300-an várnak arra, hogy leadhassák szavazataikat. Van olyan hely az országban, ahol sorszámot kapnak a sorban állók.

19:19 - Kampánycsend: folyt. köv.?

Bár megjelentek a választásokat közvetlenül megelőző közvélemény-kutatások adatai, 19 óra után az internetet elözönlötték az előrejelzések és ezekből kettőt a köztévé is közölt, az Országos Választási Bizottság meghosszabbította a kampánycsendet, mivel több száz átjelentkező szavazó nem tudta leadni voksát 19 óráig, így néhány szavazókör még nyitva van.

Az erről szóló döntést az OVB igen későn, mintegy 15-20 perccel 19 óra után közölte csak, az információáram – főként az interneten – így már megfékezhetetlennek tűnik. Mivel Békésben mindenhol bezártak a szavazókörök 7 órakor, így álláspontunk szerint az előbbiek közlésével a Beol.hu nem befolyásolja a szavazás kimenetelét.

Békésben nem volt sorban állás

Békés megyében nem volt sorban állás, minden szavazókör bezárt este hétkor.

— Az országos választási bizottság határozatát a sorban állásra vonatkozóan minden választókörnek megküldtük. A visszajelzések alapján elmondható, hogy sehol nem kellett emiatt intézkedni, minden szavazókörben rendben lezajlott a voksolás, sehol nem volt sorban állás — közölte Horváth Mihály a megyei területi választási Iroda vezető helyettese.

19:13 - Újabb exit poll eredmények

Az Ipsos és a Századvég a következőképpen jelzett előre: az Ipsos szerint a Fidesz 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5,5 százalékot kapott; a Századvég szerint a Fidesz 56, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP pedig 5 százalékot szerzett.

19:01 - Négypárti parlament?

A Median felmérése szerint négypárti parlament lehet. Előrejelzésük szerint a Fidesz-KDNP 55, az MSZP 19, a Jobbik 17, az LMP 6, az MDF pedig 2 százalékot szerzett. A Nézőpont Intézet előrejelzése némileg eltérő képet mutat, szerintük a Fidesz-KDNP 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP 6, az MDF pedig 3%-ot ért el. (Forrás: Origo, RTL Klub, TV2)

19:00 - Három, kettő, egy...

A megyei választási iroda sajtószobájába érkeztünk. Kivetítő, projektor, internetkapcsolat segíti az újságírók munkáját. 

Máris mondják az exit poll eredményeket, Závecz Tibor, Török Gábor és Giro-Szász András a stúdióban.

18:52 - Északi puncspogácsa a túra végén

Megyejárásunk utolsó állomása északra vezet: Vésztőn, a Sárrét egyik meghatározó városában vagyunk. A helyi cukrászdában elfogyasztjuk kedvenc puncspogácsánkat, mely a kiváló mágori kirándulások emlékét idézi fel, majd felfedezzük a választási irodát.

A polgármesteri hivatalba azonban nem tudunk bejutni, tekintve, hogy a főteret hermetikusan lezárták az építők. Egy 50 milliós projekt helyszíne ugyanis a város központja, így körbebotladozva jutunk csak be a hivatalba.

Itt azonban készségesen fogadnak és megtudjuk: a 15 órás adatok alapján a kisvárosban 46 százalékos a részvétel a helyi nyolc szavazókörben - ideértve a körösújfaluiakat is. Idő van, irány Békéscsaba.

18:45 - Mi alapján döntött az új szavazó?

Orosházán, a Táncsics gimnáziumban kialakított szavazókörben teljessé vált a Fazekas család létszáma. Fazekas Géza feleségével és két lányával ment szavazni egy órával a szavazókör zárása előtt. Nikolett lányuk nem, de Martina most szavazhatott először. Az érettségi előtt álló fiatal kicsit megilletődve vette át a neki, az első választónak járó emléklapot.

— A csanádapácai barátnőmmel megbeszéltük, feltétlenül elmegyünk szavazni. Pályaválasztás előtt állunk, figyeltük, hallgattuk a híradásokat, melyik párt, mit ígér a felsőoktatásban tanulóknak, a fiataloknak. Hatott rám az is, amit a családtagjaim, meg a barátaim megfogalmaztak véleményt. De magam döntöttem, hova teszem a ikszet — mondta szavazata leadása után a középiskolás. Édesapja azt is elárulta, a lányokkal kicsi koruk óta együtt mentek szavazni, ez náluk mindig családi program volt, mostantól mind a négyen kinyílváníthatják választói akaratukat.

A Kettőssánc téren egy szavazót elutasítottak, mert útlevéllel, vezetői engedéllyel szerette volna igazolni személyi azonosságát. Az illető hozzánk fordult, vajon miért nem voksolhatott? Kiderült az elutasítás oka: a két okmány mellé is fel kell mutatni a lakcímkártyát.

18:10 - Országos szint alá csökkent aktivitásunk

A részvétel a 17 óra 30 perces adatok szerint országosan 59,28%-os. Békés megye immár elmarad ettől, a Viharsarokban 57,81%-os az aktivitás.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A 17.30-as részvételi adatok
[/caption]

A megyeszékhelyen 31 ezer 453-an mentek el voksolni 17:30-ig, ez 61,10%-os részvételi arányt jelent. A megyei települések közül Pusztaottlaka (77,51%), Körösnagyharsány (74,25%) és Gerendás (68,06%) a legaktívabb.

18:02 - Autóval járt kampányolni vasárnap

Dél-Békésben délután fél 6-ig összesen két kifogás érkezett a mezőkovácsházi székhelyű választási irodához. Az egyiket még szombaton nyújtották be plakát-felülragasztással kapcsolatban. A beadványt a helyi választási bizottság formai hiba miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A másik esetről egyelőre nem kaptunk tájékoztatást, jelenleg is tárgyalják. Nem hivatalos információnk szerint Battonyán az egyik párt szimpatizánsának autóján különféle választási üznetek voltak olvashatóak. A sofőr több szavazókör előtt is megállt a kocsijával. Úgy értesültünk, ez ellen tett kifogást az a párt, amelyik ellen állítólag kampányoltak.

17:55 - Ketten egy fülkében

Gyulán a Kálvin utcai szavazókörben, délután 4 és fél 5 között szavazott egy olvasónk, aki szóvá tette, hogy ketten tartózkodnak az egyik szavazófülkében. A hölgy azt a választ kapta, hogy ők egy házaspár és nem tiltja semmi, hogy ketten legyenek a fülkében. Olvasónk szerint azonban ez szabálytalan.

Dr. Dávid Sándor a megyei választási iroda vezetője kérdésünkre elmondta: a szabályok szerint az, aki nem tud olvasni, testi fogyatékos vagy egyéb ok miatt akadályozva van abban, hogy szavazzon, igénybe veheti egy másik választópolgár segítségét. Ha nincs segítőtársa, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja nyújt segítséget. A választópolgár ugyanakkor nem köteles megindokolni, hogy miért kér maga mellé segítőtársat.

A szavazókörökben egyébként biztosítani kell a titkosságot, de az állampolgárnak nem kötelező a szavazófülkét igénybe vennie.

17:25 - Rend a lelke mindennek

Takaros kis község Bélmegyer, ahol minden tekintetben rend van: mind a házak, illetve az előttük lévő gyep rendkívül takaros, de azért is, mert a polgármesteri hivatal előtt két polgárőr posztol.

A hivatalban kiderül, hogy két legyet ütöttünk egy csapásra, ugyanis egyszerre kapunk helyi és tarhosi adatokat, ugyanis Bélmegyer és Tarhos közös körjegyzőség alatt működnek, így közös a választási iroda is.

new TWTR.Widget({

version: 2,

type: 'profile',

rpp: 10,

interval: 6000,

width: 350,

height: 250,

theme: {

shell: {

background: '#786262',

color: '#ffffff'

},

tweets: {

background: '#ffffff',

color: '#000000',

links: '#001fcf'

}

},

features: {

scrollbar: true,

loop: false,

live: true,

hashtags: true,

timestamp: true,

avatars: false,

behavior: 'all'

}

}).render().setUser('beolhu').start();

Érdekes módon ezeken a településeken az aktivitás alacsonyabb, mint a megyei átlag, ugyanis Bélmegyeren 42%, Tarhoson pedig néhány tizedszázalékkal kevesebb. Előbbiben egy, utóbbiban két szavazókör működik. Rendkívüli esemény e falvakban sem történt, de ez már csak a szokásos mantra, úgy tűnik, ez a választás méltóságteljesen zajlik le.

17:10 - Vendégszavazók Csorváson

A csorvási szavazók számát az a tizenöt olyan választópolgár is gyarapítja, akik nem ezen a településen élnek, de a mai napon ebben a Békés megyei kisvárosban szeretnék leadni voksaikat és rendelkeznek az ehhez szükséges igazolással.

Dr. Kerekesné dr. Mracskó Gyöngyi csorvási jegyzőtől megtudtuk, velük együtt megközelítően 4 ezer 440 szavazót várnak, vártak a hat szavazókörbe.

16:40 - Igazolás híján lefotózta szavazólapját

Mi sem úsztuk meg rendkívüli esemény nélkül. Nemrég került fel az OVI weblapjára a beszámoló egy nem mindennapi szeghalmi esetről.

A város 5-ös számú szavazókörében 13 óra 07 perckor egy választópolgár mielőtt bedobta volna a szavazólapokat az urnába, kérte a szavazatszámláló bizottságot, hogy adjon ki igazolást számára arról, hogy kire adta le szavazatát.

A bizottság tájékoztatta a választópolgárt arról, hogy ilyen igazolás kiadására nincs lehetőség, mivel az sértené a szavazás titkosságát. Ekkor a szavazópolgár a kitöltött egyéni és listás szavazólapokat az asztalra kiterítette és a társaságában lévő másik választópolgár azokat lefényképezte.

A bizottság felszólította őket a tevékenység befejezésére. A választópolgárok ezután szavazólapjaikat az urnába dobták, majd távoztak.

15:41 - Még mindig átlag felett a megye

15 óráig a választók 46,78%-a ment el szavazni. Békés megyében a részvétel az országos átlag felett, 47,22%-on áll a legutóbbi adatok alapján.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A 15 órai részvételi adatok
[/caption]

A nagyobb Békés megyei városokban a részvételi adatok a következők szerint alakultak 15 órakor: Békés - 47,38%, Békéscsaba - 49,95%, Gyomaendrőd - 45,66%, Gyula - 48,56%, Orosháza - 49,42%, Szarvas - 52,21%.

15:15 - Különös érzés az első szavazás

Még mindig Mezőberény. Egy rövid séta és a helyi gondozási központba értünk, ahol Hajkó Jánosné bizottsági elnöktől megtudjuk, hogy folyamatosan érkeznek a szavazók, kortól, nemtől függetlenül minden csoport képviselteti magát.

A belvárosi szavazókörben 933-an jogosultak választani, az éppen most összesített eredmények alapján 462-en éltek ezzel a jogukkal, ami közelít az ötven százalékos részvételhez.

A szavazók egyike először voksolhat: Vrbovszki Rita édesanyjával érkezett (képünkön). Miután átveszi az első szavazóknak járó emléklapot, illetve leadja voksát, lapunknak elmondja: különös, ám jó érzés volt számára kitölteni a szavazólapot, majd bedobni azt az urnába.

A döntésnél több szempontot is figyelembe vett: ki a szimpatikusabb politikus, illetve párt, kinek a programja áll hozzá közelebb és természetesen meghallgatta a család tapasztaltabb tagjainak véleményét is.

14:45 - Berényben minden rendben

A helyszín a mezőberényi polgármesteri hivatal, dr. Baji Mihály jegyző és Frey Mihály aljegyző – a helyi választási iroda vezetője és helyettese – éppen most érkeztek meg körútjukról és mindent rendben találtak. Tíz szavazókörben jártak, s mindenhol olajozottan működik a rendszer.

Egyelőre csak a 13 órás adatok állnak rendelkezésükre, ezeket megosztják velünk: a választásra jogosultak 34,87 százaléka voksolt, ami csupán némileg marad el a választókerületi és megyei átlagtól, de jobb, mint az országos.

Azt is megtudjuk, hogy rendkívüli esemény nem történt – ezt mindenhol lekopogják, úgy tűnik, ezúttal tényleg békés Békés megye – és maga a kampányidőszak, illetve a kampánycsend alatt is rendben volt minden a városban. A választás egyébként több mint félszáz köztisztviselőnek és közalkalmazottnak ad munkát Mezőberényben – tudtuk meg.

14:30 - Továbbra is nyugi van...

Békésben még mindig csendesen zajlik a választás. Az OVI weblapján azonban egyre gyűlnek a rendkívüli eseményekről szóló feljegyzések. A Veszprém megyei Berhidán például egy időre fel kellett függeszteni a szavazást, mert egy ember rosszul lett, s a szavazóhelyiségben kellett újraéleszteni, majd mentőhelikopter szállította el a helyszínről.

A Baranya megyei Ipacsfán hangos szóváltásba torkollott egy vita egy szavazni érkező család és a bizottság tagjai között. „Lehet sorba állni és egyenként a bizottságra borítom a fülkét” – mondta a család egyik tagja a jelenlévőknek.

13:47 - Átlag fölötti, de csökkenő az aktivitás

Megvannak a 13 órás részvételi adatok. Országosan a választásra jogosultak 35,88%-a ment el eddig szavazni. Az aktivitás tekintetében korábbi vezető helyünkről hátrébb csúsztunk a megyék közötti rangsorban: Békésben 37,29%-os a részvétel. Ezzel a főváros (39,6%), Pest megye (38,71%) és Heves megye (37,54%) mögött a negyedik helyen vagyunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A 13 órai részvételi adatok
[/caption]

Gerendáson a 13 órás adatok alapján a részvétel 49,66%-os volt, Pusztaottlakán pedig 49,11%-os – ez a két település a legaktívabb jelenleg a megyében. Békéscsabán a választópolgárok 39,62%-a ment el eddig szavazni.

13:30 - Az égiek kegyesek hozzánk

Míg a Dunántúlon, főként az északi megyékben többfelé eleredt az eső, s a választópolgárok így nem ússzák meg szárazon a választást, nekünk szerencsénk van: 12-14 Celsius-fokos hőmérséklet és rövidebb-hosszabb időre előbújó nap kíséri szavazni a Békés megyeieket. A 13 órás részvételi adatokat hamarosan nyilvánosságra hozza az OVI.

13:18 - Fájdalmas poén terjed a neten

A választással kapcsolatos üzeneteket böngészgetve futottunk az alábbi „nagyívű” szösszenetbe a Twitteren – lazításként megosztjuk olvasóinkkal is...

„Aki ma tulipánt rajzol a szavazólapra, annak a Voksán Virág lesz.”

13:05 - Happy birthday! Választójog az ajándék...

Az első választás ajándékát kapta, napra pontosan a 18 születésnapjára, a kötegyáni Bálint Gyula István. 

Így a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium végzős diákja — mint elmondta — ma hármas ünnepet ül: a születésnapját, első választását és a Magyar Költészet Napját. Ráadásul holnap lesz a névnapja is. Igaz nagy dínomdánom nem lesz, hiszen küszöbön az érettségi s így a tanulásé a főszerep.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Both Imre
[/caption]

— Természetesen nyugodtan aludtam az éjszaka, hiszen jeles esemény nagykorúvá s ezáltal választópolgárrá válni, de ez mégsem olyan, mint az érettségi előtti vizsgadrukk — mondta el miután leadta voksát s átvette az első szavazóknak járó emléklapot.

S szavai már csak azért sem vonhatóak kétségbe, hiszen angolból és földrajzból már túl van az előrehozott érettségin. Így mostmár csak a matematikára, magyarra és történelemre „gyúr”, hogy ősztől a Szegedi Tudományegyetem társadalmi tanulmányok szakos hallgatójaként koptathassa a padokat.

13:00 - Mise után szavazás

A legendás dinnyeúton zötyögünk tovább Csanádapácáig, mely szintén fontos része ennek az útvonalnak, hiszen földjei révén kiváló minőségű dinnye terem itt is. Ezt erősíti meg Mériné Kőszegi Erzsébet jegyző, a helyi választási iroda vezetője is, amikor beszélgetni kezdünk.

Kiderül, hogy a jegyző asszony olvasta előző posztunkat, így kissé kínos, amikor elhárítom a kínálást, de határozottan kijelentem, hogy én most neonomádkodni szeretnék, mégpedig az egyik helyi vendéglátóhely teraszán, bízva a térerőben.

Így csak egy gyors helyzetkép: a 11 órás adatok szerint a 3000 fő alatti községben eddig 666-an szavaztak, ami elég misztikus szám ugyan, de nem gondoljuk, hogy sötét erők munkálkodnának a háttérben. Mindez 29 és fél százalékot jelent, ami nagyjából megfelel a megyei átlagnak. Most várható egy nagyobb lendület, ugyanis a templomokban véget ért a mise, illetve az istentisztelet.

A nomádkodás itt sem tökéletes, ugyanis csupán gprs-jelet sikerül a gépből kicsikarni, de talán eljut oda ezt a poszt, ahova szánom, hiszem mégiscsak 2010-et írunk...

12:45 - Szavazás képekben

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Fotósunk a békéscsabai 64-es választókörből tért vissza egy képgalériával. A fotókon is jól látszik, sokaknak valódi családi program a választás.

12:00 - Kolbászos szenya és nyugodt hangulat

Nincs megyei körkép Dél-Békés nélkül, ezért egy kis kerülővel Pusztaottlaka felé vesszük az irányt. Ennek oka, hogy már a reggel hét órás adatok alapján is kimagasló volt itt a részvételi arány és ezt a lendületet továbbra is tartja a falu. Mokáné dr. Komlódi Eszter jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől megtudom, hogy 11 órakor a két szavazókörben (Töfalu és Újfalu) továbbra is kimagasló a részvétel: 33, illetve 45 százalékos.

A helyiek úgy emlékeznek, hogy még soha nem volt ilyen aktív a helyi közösség választáskor. Pusztaottlaka egyébként rendkívül békés település benyomását kelti annak, aki ritkán vetődik erre, például most a megújult polgármesteri hivatal egyik irodájában, kölcsönlaptoppal írhatom a posztot, ugyanis sajnos itt sem akar beüzemelni a T-Mobile-os stick.

A helyi vendégszeretet is megtapasztalhatjuk, hiszen finom kávé és egy jópofa kolbászos szendvics ad ihletet a tudósításhoz.

11:55 - Csinos elsőszavazó, népviseletben

Dél-alföldi szlovák népviseletbe öltözve adta le voksát Békéscsabán a 64-es számú választókörben a 18 éves Varga Ramóna, aki először voksolt életében. (Képgalériánk Ramóna szavazásáról itt látható!)

— Fontosnak éreztem, hogy elmenjek szavazni, szüleim is biztattak — tudtuk meg a Szlovák Gimnáziumban tanuló lánytól, aki elmondta: követte a kampányról szóló híradásokat, és a szüleivel is beszélgettek a választásokról.

— A barátaim közül is mindenki elment szavazni — mondta el Varga Ramóna, hozzátéve a választások második fordulójában is — ha lesz — biztosan elmegy majd szavazni.

11:50 - Jel a járdán, kérdés a polgárban

Választópolgártól érkezett egy észrevétel: Békéscsabán a Tessedik utca 11. szám alatti szavazókör előtt az utcán az egyik párt neve és emblémája van felfestve, pontosan a bejárat előtt az utcán a járdára. Telefonálónkban felmerült, hogy ez nem számít-e kampánycsendsértésnek?

— A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási bizottság, köztük a szavazatszámlálási bizottság is hatóságnak, tagjai hivatalos személynek minősülnek. A törvény egy másik pontja arról rendelkezik, hogy állami vagy önkormányzati hatóság épületében kampányt folytatni tilos — tudtuk meg dr. Dávid Sándortól, a megyei választási iroda vezetőjétől, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az, hogy egy adott eset kampánycsendsértésnek minősül-e, az érintett választási bizottság dönti el.

Ehhez hozzátartozik, hogy a kampánycsendet megelőzően a szavazóhelyiség területén túl, közterülten elhelyezett plakát eltávolítását a törvény nem írja elő.

11:47 - Hurrá, vezetünk!

Az országos részvételi arány 11 óráig 24,78%-os. Békés megye átvette a vezetést, a megyék közül immár a Viharsarok a legaktívabb 27,6%-kal. A magas arányszám azt jelenti, hogy a megyében eddig 83 611-en adták le szavazatukat a 302 928 arra jogosult közül.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A 11 órai részvételi adatok
[/caption]

A megyén belül a részvételi arány tekintetében Újszalonta (39,53%) átvette a vezetést Pusztaottlakától, s a sokáig álmosnak tűnő Békéscsaba is az átlag fölé zárkózott fel. A megyeszékhelyen a választópolgárok 27,8%-a, azaz 14 279 ember ment el szavazni 11 óráig.

11:20 - Csend és erős kávé Újkígyóson

Munkatársunk beszámolója szerint Újkígyóson csendesen telik a délelőtt. A művelődési házban berendezett szavazókörben folyamatosan, egyesével, kettesével érkeznek a választópolgárok. Rendkívüli esemény nem történt. Szokásos vasárnap délelőtti a forgalom a Gazdakörben is, a kávé finom és erős.

10:56 - Nálunk nyugi, máshol gyanús dolgok

Míg nálunk, Békésben információink szerint továbbra is nyugodtan, rendkívüli események nélkül zajlik a szavazás, az FN.hu cikke szerint törvénysértés gyanúja miatt az Országos Választási Bizottsághoz fordult egy baktalórántházi képviselőjelölt, mivel szervezett szállítást és tiltott szavazói adatbázis használatát észlelte a térség négy településén.

A jelölt állítása szerint Baktalórántházán gépjárművel viszik a választókat a helyi 1-es számú szavazókörbe, amelytől nem messze, az utcán egy gépkocsiban ülők figyelik és írják fel, hogy kik adták már le voksaikat, s kiket kell még az urnához vinni.

10:40 - Átlag fölött Telekgerendáson

Megyetúránk első állomása Telekgerendás, mely földrajzi fekvése ellenére érdekes módon a békési választókerülethez tartozik.

A polgármesteri hivatalban Fukszné Mezei Mártától, a helyi választási iroda helyettes vezetője elmondja: a kilenc órás adatok szerint a helyiek 15 százaléka szavazott, ami jobb, mint a megyei és az országos átlag. A községben egyébként 1366-an jogosultak a szavazásra.

Sem a kampány során, sem ma rendkívüli esemény nem történt, úgyhogy Telekgerendás ebben az időszakban is őrzi békés kisközség jellegét. Irány tovább Orosháza felé.

10:15 - Nálunk szavazási láz, máshol szavazási tűz

Békés megyében az eddigi információk szerint rendben zajlik a szavazás, s országosan is csupán egy rendkívüli eseményről számolt be az OVI. A Vas megyei Celldömölkön egy választópolgár az átvett szavazólapokat a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte a szavazóhelyiségből és közölte, hogy azokat a nála lévő értesítővel együtt a szavazóhelyiség ablaka alatt elégeti.

9:48 - Jól állunk aktivitásban

Az OVI legfrissebb adatai alapján 9 óráig a választók 10,23%-a járult az urnákhoz országosan. Békés megyében a részvétel az országos átlag feletti, a választásra jogosultak 12,19%-a (36 896 fő) adta már le voksát – Békés ezzel a második legaktívabb megye.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A kilenc órai részvételi adatok
[/caption]

A legújabb információk szerint a legaktívabb település a Viharsarokban továbbra is Pusztaottlaka (22,19%), a legkevesebben eddig Sarkadkeresztúron (9,09%) mentek el szavazni. Békéscsaba egyelőre álmosnak tűnik, a részvétel 9 órakor a megyei átlag alatti 11,13%-os.

9:24 - Korán kelnek a falvakban

A reggeli órákban a Békés megyei települések közül Pusztaottlakán voltak a legaktívabban a választópolgárok, a faluban a választásra jogosultak 6,8%-a 7 óráig leadta voksát, őket 6,19%-os részvételi aránnyal Csárdaszállás követi az első adatok alapján.

Békéscsabán 1,55%, Gyulán 1,99%, Szarvason 1,73%, Orosházán pedig 1,84% volt a részvétel a választás első órájában. Néhány perc múlva, 9 óra 45 perc körül újabb részvételi adatokat tesz közzé az Országos Választási Iroda.

8:00 - Dobogós részvételi arány

A Választás.hu jelentése szerint hét óráig 5484 Békés megyei szavazópolgár járult az urnák elé, ami az összes helyi jogosult 1,81 százalékát jelenti. Ezzel a részvételi aktivitással a második helyen állunk, előttünk csak Jász-Nagykun-Szolnok megye van a maga 1,92 százalékával. Ez egyébként megszokott, az alföldi megyékre jellemző, később változhat a sorrend és minden bizonnyal változni is fog.

[caption id="" align="aligncenter" width="340"] A hét órai részvételi adatok
[/caption]

7:40 - GYIK

Hogyan szavazhat, aki nem tud olvasni? Lejárt okmányokkal elmehetek-e szavazni? Érvényes-e a szavazat, ha nincs borítékban? Van-e lehetőség rontás esetén a szavazólap kicserélésére? – ezekre a kérdésekre is választ kaphat a szavazópolgár az Országos Választási Iroda weblapján a GYIK (gyakran ismételt kérdések) menüpont alatt.

7:05 - Amit tudni érdemes...

Nagyjából egy órája megkezdődött az országgyűlési képviselő-választás első fordulója. A csaknem 11 ezer szavazókör reggel 6 órakor nyitott, és este 7 óráig várják a mintegy 8 millió választópolgárt. A nem hivatalos eredményeket várhatóan este 11 óra körül ismertetik az Országos Választási Központban (OVK).

Békés megyében 306 ezer választópolgár szerepel a névjegyzékben, akik a hét egyéni választókerület 440 szavazókörében járulhatnak az urnák elé. A megyei választópolgárok közül 210-en jelezték, hogy külföldön adják le szavazataikat, így ők már az elmúlt hét végén voksoltak.

Hogyan választunk Magyarországon?

Az egyéni választókerületben az első fordulóban akkor érvényes a választás, ha a választópolgárok több mint fele leadja voksát. Ha ennél kevesebben mennének el szavazni, érvénytelen lenne a forduló, ebben az esetben valamennyi jelölt újra indulhatna a második körben. Akkor eredményes a választás, ha valamelyik jelölt megkapja a leadott szavazatok több mint felét.

Ha a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A területi listákról az országgyűlési választáson összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Összesen 117 területi listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Összesen hat országos listát állított hét párt. Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

Ha a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A területi listákról az országgyűlési választáson összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. Összesen 117 területi listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Összesen hat országos listát állított hét párt. Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani. Békésben nem volt sorban állás Békés megyében nem volt sorban állás, minden szavazókör bezárt este hétkor.

— Az országos választási bizottság határozatát a sorban állásra vonatkozóan minden választókörnek megküldtük. A visszajelzések alapján elmondható, hogy sehol nem kellett emiatt intézkedni, minden szavazókörben rendben lezajlott a voksolás, sehol nem volt sorban állás — közölte Horváth Mihály a megyei területi választási Iroda vezető helyettese. Listás eredmények - nem hivatalos Nem hivatalos információk szerint este 10 óra után, 69%-os feldolgozásnál a Fidesz-KDNP 53,24%-on, az MSZP 19,52%-on, a Jobbik 16,69%-on, az LMP 7,08%-on, az MDF pedig a 2,57%-on áll. A hét órai részvételi adatok A kilenc órai részvételi adatok A 11 órai részvételi adatok Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Both Imre A 13 órai részvételi adatok A 15 órai részvételi adatok A 17.30-as részvételi adatok A 17.30-as részvételi adatok Fotó: Lehoczky Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!