Közélet

2010.03.08. 18:34

A rántott hús még mindig menő, de divat a fitneszsaláta is

Népszerű a déli menü. A munkahelyi konyhák helyét az éttermek és az ételszállító szolgálatok vették át. A dietetikus szerint fő a változatosság.

K. A.

Enni kell és van is mit, a választék bőséges. Aranykorukat élik a délben menüztető éttermek és a melegételt házhoz szállító futárszolgálatok.
— Ha nem lenne menü, jóval kevesebben lennének— tudtuk meg az egyik békéscsabai étterem vezetőjétől. Gazsó Jánosné szerint bár egyre kevesebben térnek be À la carte-ra, a déli menü évek óta jól megy. Éttermükben naponta 400—450 adag fogy, nemcsak helyben lehet enni, házhoz szállítást is vállalnak. Az étterem által összeállított menü mellett napi ajánlatokból is lehet választani.

— A vendégek mindig jelzik a pincéreknek, hogy elégedettek-e a választékkal, gyakran szólnak, ha egy-egy kedveltebb étel már régebb óta nem szerepel az étlapon — mondja Gazsó Jánosné, hozzátéve: a szezonalítás mellett igyekeznek a slágerételeket folyamatosan a kínálatukban tartani.

S hogy mi az, amit egy idő után mindig hiányol a vendég? Például a milánói makarónit, a csülköt pékné módra, a marhapörköltet, a brassóit és a különböző bundázott ételeket. Igaz, a fűszerezés és az állati eredetű zsírok használatával már óvatosabban bánnak. Az étteremvezető tapasztalatai szerint a kuncsaftok azonnal jelzik, ha túl fűszeresnek vagy zsírosnak találnak egy ételt.

Pedig a dietetikus szerint egy átlag magyar, ha teheti, még mindig a zsíros és erős ételekre voksol, persze csak akkor, ha nincs rántott hús és sült krumpli. Bakos Orsolya, a békéscsabai Réthy Pál Kórház vezető dietetikusa szerint a bundázott ételek még mindig kiemelkedő szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában.

— Törekedni kell a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra — véli a szakember, aki szerint érdemes tájékozódni arról is, hogy milyen nyersanyagokból készül egy étel, mennyi kalóriát, zsírt tartalmaz. Szerinte ügyelni kell arra, hogy az étrend ne legyen unalmas, és ne csak néhány megszokott étel váltogassa egymást.

A választékra egyébként a menüztetéssel foglalkozó cégek is figyelnek. Igaz, van néhány kötelező étel, amit egyetlen általunk vizsgált étterem és ételfutár sem hagyott ki az étlapjáról.  Ilyen a gulyásleves, az Újházy-tyúkleves és a különböző gyümölcslevesek, de nem hiányozhat a kínálatból a pörkölt, a rántott szelet, a brassói aprópecsenye, a desszerteknél pedig a túrós palacsinta, a meggyes rétes vagy a somlói galuska.

A magyaros ételsorok mellett persze kímélő, fogyókúrás és fitneszeledelt is kínálnak a házhoz szállítást végző vállalkozások. Így akinek nincs kedve étteremben ebédelni, az a munkahelyére hozathatja a menüt. Egy átlag menü 600 forint körüli összegről indul, és akár interneten is megrendelhető, egy hétre előre is.

Magyaros top lista

Hazánk kedvenc ételeire az interneten is lehet szavazni a kedvencetel.hu honlapon. A jelenlegi állás szerint a legnépszerűbb leveseknek az Újházy-tyúkhúsleves, a babgulyás, a halászlé, a gulyásleves és a Jókai bableves számítanak. Főételben a töltött káposzta, a brassói, a lecsó, a rakott krumpli és a vadas zsemlegombóccal a menő. Desszertben a madártej, a somlói és a palacsinta állnak a dobogó legfelső fokán, ezeket követi az aranygaluska és a zserbó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!