Közélet

2010.03.29. 19:07

A gárdisták a rendőri túlkapások ellen demonstráltak

Demonstrációt tartott hétfőn a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épülete mellett, a Szabadság téren a Gróf Tiszta István Század. A gárdisták a rendőri túlkapások ellen tiltakoztak.

k. e.

Fotós:

Fotós:

— A demonstráció a folyamatos rendőri túlkapások és az ellenünk indított számtalan szabálysértési eljárás miatt, amikben rendszerint felmentő ítéletet hozott a bíróság, amúgy is esedékes lett volna — mondta László Attila gárdista, Békés megyei kapitány. A demonstráció fő okaként azonban a március 15-én történteket jelölte meg a kapitány, amikor Békéscsabán a rendőrség az Új Magyar Gárda Mozgalom egyik zászlaját lefoglalta. 

— Köztudott, hogy a hatalom által irányított rendőrség minden utasítást maradéktalanul végrehajt. Véleményünk szerint valahol meg kell húzni a vonalat. A megfélemlítés 2006. október 26-án kezdődött Budapesten. Nem feledjük el, hogy szemeket lőttek ki, kéjjel tiporták a magyar zászlót, ontották a könnygáz spray-t. Jegyezzék meg, a magyar ember nem felejt! — mondta beszédében László Attila és számos esetet sorolt, amik a gárdisták véleménye szerint a rendőri túlkapások körébe tartoznak. A gárda megyei kapitánya bejelentette, megalakult a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Céljuk a bűnözés visszaszorítása, az élet-, a testi épség- és a tulajdon védelme.

László Attila után a békéscsabai Kiss László lépett a mikrofonhoz. 
— 2006. október 26-án a rendőrök szó szerint kilőttek a tanári állásomból — nyilatkozta lapunknak. A férfi akkor Budapesten dolgozott, este negyed tízkor ért Békéscsabáról a fővárosba, a Keleti pályaudvarra. — Egy barátommal próbáltunk a második kerületi albérletbe eljutni, gyalog, mivel tömegközlekedés nem volt. Egy kis utcában minden ok nélkül rám lőttek a rendőrök. A gumilövedékkel halántékon találtak — mutatta a fején lévő sebhelyet, ahová műcsontot ültettek be. A férfi olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy fel kellett adni az állását, rokkantnyugdíjas lett. — Sérült a logikai- és a beszédkészségem is. Most egy nagykernél vagyok mindenes. 
Kiss László peren kívül egyezett meg a rendőrséggel. Nyolc millió forint kártérítést kapott. — Ezt előlegként könyvelem el, bepereltem a rendőrséget, mivel örökre megváltoztatták az életemet.

A demonstrációval kapcsolatban Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az alábbi tájékoztatást adta lapunknak: 
— A rendőrség, mivel a betiltásnak törvényes oka nincs, tudomásul vette a bejelentést. A szükséges létszámmal biztosítjuk az eseményt.

A betiltott szervezet közleményében szereplő konkrét esetről pedig a következőket mondta: — Március 15-én, Békéscsabán az emlékműsor kezdete után egy békéscsabai lakos a rendezvény színpada mellett egy körülbelül 3,5 méter hosszú zászlórúdon egy Békés Megye Magyar Gárda feliratú zászlót tartott a rendezvény végéig. A rendőrség a zászlót, mint szabálysértés elkövetésének bizonyítékát lefoglalta, a zászlótartóval szemben pedig szabálysértési feljelentéssel élt. Az eljárás jelenleg is folyamatban van. Álláspontunk szerint a rendőrség, mint jogalkalmazó járt el ebben az esetben, ellentétben a jogerős bírósági döntést semmibe vevő volt gárdistákkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!