Közélet

2010.01.06. 12:14

Vállalták volna a börtönt, de megvárják a kormányváltást

Az ünnepekre való tekintettel függesztették fel demonstrációjukat azok a az elkeseredett emberek, akik a román határra vezető úton félpályás lezárással kívánták felhívni a figyelmet a szociális foglalkoztatók megszűntetésére és a következményekre. A folytatásban, januártól teljes útzárra kértek engedélyt, amit nem kaptak meg.

cs. i.

Fodor József csanádapácai polgármester, aki az elkeseredett érintettek élére állt, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, ezeknek az embereknek a fejében az is megfordult már, hogy keresztbe  fekszenek az úton, éhségsztrájkba kezdenek. Hagyták volna magukat eltaposni is, vagy akár börtönbe vinni, mert családjaikkal együtt mára teljesen reményt vesztetté váltak.

Csak a józan paraszti ész tudta őket meggyőzni, hogy maradni kell a törvényesség keretein belül, hiszen vezetőik is törvénytisztelő polgárok – véli a polgármester.

Eddigi erőfeszítéseiket is felsorolta Fodor József, azokat a próbálkozásokat (aláírásgyűjtés, petíció, nyílt levél, személyes megkeresés a minisztériumi illetékeseknél, levél  Sólyom Lászlónak), melyek nem találtak segítő szándékra, értő fülekre.

– Teljes blokád alá akartuk venni a román határra vezető utat, de bejelntésemet nem hagyták jóvá. Nem látunk más kiutat, megvárjuk a kormányváltást. A leendő kormányzati erőkkel már felvettem a kapcsolatot – jelentette be a polgármester.

Dr. Dancsó József fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az új kormány nagyobb szociális érzékenységet tanúsít majd az elesett emberekkel szemben, addig azonban mindent meg kell tenniük a településeknek, hogy a bajba jutottakon segítsenek.

Fodor József az apácaiak példáját említette, a decemberi fizetést a napokban kapja meg az a 103 dolgozó, akiknek az új év a munkaelvonást hozta. Februártól kerülnek bajba családjaik. Megpróbál az önkormányzat az Út a munkába program keretében valami megoldást találni. Ám nem egyszerű ennyi embernek értelmes, a falu számára is hasznos elfoglaltságot találni - ezzel mindkét politikus egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!