Közélet

2010.01.04. 18:45

Szavakkal kardoskodnak a képviselők

Sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen munkát végeznek a megyei képviselők a havi bruttó 860-970 ezer forint fizetésükért, ami a tiszteletdíjból, költségtérítésből és szállásköltségből áll. Megnéztük, ki milyen aktív volt 2009-ben a parlamentben.

f. g. k.

Egy országgyűlési képviselő munkája sokrétű, nemcsak abból áll, hogy ki hányszor szólalt fel az országgyűlésben és mennyi ideig beszélt. Ezt azonban objektíven lehet mérni, míg azt, hogy ki mennyire tartja a kapcsolatot az állampolgárokkal vagy áll ki az érdekükben, nem.

A fideszes Babák Mihály országos viszonylatban is jól szerepelt, hiszen a 386 képviselőből a hatodik legaktívabb volt tavaly. Szarvas polgármesterének kereken száz felszólalása volt, a legtöbb a költségvetésről, a közoktatásról, a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról szólt.

Időben a szabaddemokrata Velkey Gábor viszi a pálmát. A honatya egyebek mellett a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését szorgalmazta, szót emelt a kerékpárosbarát KRESZ-ért, a szakképzésért és azért, hogy mobiltelefonról is ingyen lehessen hívni az SOS lelkisegélyszolgálatokat.

A harmadik legtöbb felszólalás Domokos László nevéhez fűződik. A megyei közgyűlés fideszes elnöke kezdeményezte, hogy a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) szabályozását szigorítsák, de többször felszólalt a költségvetés vitájában is.

Dancsó József, Orosháza alpolgármestere szintén a pénzügyekhez szólt hozzá. Többek között a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének hatékonyabbá tételében, a fogyasztónak nyújtott hitelben, a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosításaival kapcsolatban tett javaslatokat.

A szocialisták közül Varga Zoltán volt a legaktívabb huszonnégy felszólalással egy órán át ragadta magához a szót. Az önkormányzati miniszter a költségvetésről ejtett szót és válaszolt a felvetésre, hogy lehet-e még lakástámogatásról beszélni 2010-ben.

A fideszes Erdős Norbert számos kérdéssel bombázta a kormányt. Békés alpolgármestere arra volt kíváncsi, hogy fejlesztés helyett miért szüntetik meg a vasúti szárnyvonalakat, hogy áll a 44-es út gyorsforgalmivá tételele, miért nincs folyamatosan garancia a magánnyugdíj-pénztárak betétein, illetve, hogy oktatáspolitika vagy falurombolás folyik-e napjainkban.

Vígh Ilona (Fidesz) szintén a falurombolást emlegette annak kapcsán, mit ér az ember, ha vidéki, de nem termel nyereséget, ezen kívül a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításához, a hitelkárosultak megsegítéséről szóló törvényjavaslat előkészítéséhez fűzte hozzá a véleményét.

Az MSZP képviselője, Molnár László elmondta, szerinte hogyan lehetne a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletet hatékonyabbá tenni, illetve felszólalt a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény tárgyalásakor.

A szintén szocialista Nagy László egyebek mellett azt feszegette, megfigyelhetők-e a közalkalmazottak és hogy lehet a sporttámogatás közpénzek szervezett eltüntetésének eszköze. Elmondta a véleményét a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról.

Spiák Ibolya civil hivatásának megfelelően, főleg az egészségüggyel foglalkozott, például azt szerette volna megtudni, számít-e a kormánynak a Békés megyei betegek sorsa.

Földesi Zoltán (MSZP) többek között az érettségi biztonságos körülményeiről értekezett, illetve a költségvetéshez szólt hozzá.

A szintén szocialista Veress József arra kereste a választ, megszüntethető-e a munkahelymegőrző támogatásból fakadó hátrány az egyéni vállalkozókra nézve, és hozzászólt a szociális tárgyú törvények módosításához.

A szocialista Fetser János arról érdeklődött, hova vándorolnak az EU-pénzek és milyen lépéseket tud tenni a kormány az orosházi Merian Zrt. megmentése érdekében, illetve mikorra várható az Orosháza-Tótkomlós közötti összekötőút felújítása. A szocialista Karsai József párttársait vonta kérdőre, hogy mit tesznek a mezőgazdasági termények betakarításához kapcsolódó hitelezés érdekében.

Perjési Klára azt szerette volna megtudni, hogy a nemzetközi válság miatt eltörölhető-e a 2007-13-as időszakra vonatkozó, uniós társfinanszírozási kötelezettsége Magyarországnak.

Tóth Károly (MSZP) az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényhez és a költségvetéshez szólt hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!