Közélet

2010.01.06. 08:48

Életet menthet egy gombnyomás

Modern és emberbarát szociális ellátási formának nevezte a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere. A mezőkovácsházi kistérség, Medgyesegyháza gesztorságával, a 2003—2006 közötti szociális felzárkóztató programban pályázott a speciális készülékekre, amelyekből 2007 óta a kistérségben 179 működik.

K. E.

— Az idős, egyedülálló, segítségre szoruló, beteg embereknek így nem kell elhagyniuk az otthonukat. Ha baj van, akkor csak meg kell nyomniuk a készülék gombját, melyet a nyakukban hordhatnak, és percek múlva érkezik is a segítség — fogalmazott a polgármester.

— Havonta átlagosan húsz-harminc riasztást kap a medgyesegyházi idősek otthonában működő diszpécserközpont. Ők értesítik az egyes településen foglalkoztatott gondozókat — tudtuk meg Hrubák Máriától, a gondozási központ gyesről visszatért vezetőjétől.

— A riasztások zöme rosszullét miatti. Időseknél az is gondot jelent, ha elesnek, és nem tudnak felállni. Ha nincs, aki mindennap rájuk néz, akár az életükbe kerülhet az elesés, például ilyen hidegben. A gomb jelenti a nonstop segítséget, a biztonságot.

A készülékek működtetésére ettől az évtől kezdve nem alanyi jogon, hanem pályázat útján kaphatnak állami normatívát a jelzőrendszeres szolgálatot működtető szervezetek.

Az előminősítő pályázatra megyénkből kilenc szervezet jelentkezett, közülük nyolcat fogadott be a bíráló bizottság, s mindössze egyet utasítottak el. Az előminősítésen túljutottak december 29-éig nyújthatták be pályázatukat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, s várják a kedvező elbírálást.

— Kistérségünk úgy döntött, nem hagyjuk cserben az időseket, nem vesszük ki a kezükből a számukra életmentő gombot, akkor sem, ha utófinanszírozású lesz a pályázat — folytatta dr. Nagy Béla. Míg 2008-ban 15 ezer forint/fő normatívát kaptak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást működtető szervezetek készülékenként, tavaly az összeg 29 ezer 500 forintra emelkedett. A pályázaton most havi 35 ezer forint/készülék állami normatíva nyerhető.

Ezek is érdekelhetik