Közélet

2010.01.18. 17:58

Csökkenő támogatások, jelentős hiányok az önkormányzatoknál

Jelentős hiánnyal számol idei költségvetésében a legtöbb megyei település. Mivel Békésben szinte mindenhol a helyi önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, a nehézségek miatt sok helyen létszámleépítések is várhatók.

BMH

A megye településein a legnagyobb gondot az állami normatívák csökkentése okozza. Változó mértékben ugyan, de szinte mindenhol kevesebb központi támogatást kapnak majd, mint egy évvel korábban. Akad, ahol ez az összeg eléri a több tíz-, esetenként a több százmillió forintot. Súlyosbítja a helyzetet az állandósuló áremelkedés, a lakosságszám csökkenése és az áfakulcs növekedésének még mindig jelentkező hatásai. Az önkormányzatok sehol nem nyúlnak szívesen a dolgozói létszámhoz, de úgy tűnik: nem lesz más választásuk. Akit lehet, nyugdíjba küldenek vagy az egyfajta előnyugdíjnak számító prémiumévek programba integrálják.

Békéscsabán a központi költségvetés és a kormányzat intézkedései mintegy egymilliárdos forráskivonást okoznak a helyi büdzsében. Tarné Stuber Évától, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetőjétől megtudtuk, a legnagyobb tételt, mintegy 560 millió forintot a normatív hozzájárulások csökkentése jelenti. Ezenfelül az áfakulcs 5 százalékos emelése például 300 millió forintos plusz kiadást jelent.

— Január 21-én tárgyalja a közgyűlés a költségvetés tervezetét, ebben 1 milliárd 100 millió forintos hiány szerepel. Ennek kezelését fejlesztési hitel felvételével kívánja a város orvosolni. A szükséges hitel összegét azonban csak a későbbiekben lehet majd pontosan meghatározni — hangsúlyozta az osztályvezető. Hozzátette, létszámleépítésről a képviselő-testület nem határozott.

Békésen az önkormányzat vezetőinek és szakembereinek minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a pénzügyi egyensúly biztosítására. Korábban is komoly normatíva-elvonásokat kellett kigazdálkodnia a városnak, de idén csak az állami támogatások csökkenése miatt 172 millió forint hiány keletkezik a költségvetésben. S ez az összeg még nem tartalmazza az áremelkedéseket és az egyéb megvonásokat.

Az önkormányzat minden intézményében áttekintik a feladatok változását és ehhez igazítják az alkalmazotti létszámot is. Összesen mintegy 11 ember állása szűnik így meg. A dolgozók szinte kivétel nélkül öregségi nyugdíjba mennek, vagy a prémiumévek programba kerülnek.
Tragikus költségvetési évre számít Bakos István.

— Idén 39 millió forinttal kevesebb állami normatívát kapunk, mint egy éve — mondta Mezőkovácsháza polgármestere. — Az önhikis és a működésképtelen önkormányzatok számára kiírt pályázaton tavaly 3,5 millióval szúrták ki a szemünket — panaszolta a városvezető.

Bakos István elmondta, az alapellátásra sem lesz elegendő a finanszírozás, aminek valószínűleg áldozatul esik a kistérségi szerepet betöltő művészeti oktatásuk. Más területen is komoly megszorítások, nagyarányú létszámleépítések várhatóak. Mezőkovácsházán idén az önerős pályázatokra gondolni sem mernek. Mivel az előző ciklus örökségeként a város nagyértékű ingatlanait jelzálog terheli, ezekkel is gond lehet.

Már mindenről lemondtak, amiről csak lehetett

Dombegyházon sem számít sok jóra a polgármester, különösen azért, mert mozgásterük jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakban — A normatíva csökken, az árak növekszenek — mondta dr. Varga Lajos polgármester.

A faluban az előző években szakértők bevonásával optimalizálták az önkormányzat és intézményei létszámát. — A további létszámleépítések már a működést veszélyeztetnék. Mindenről lemondtunk, amiről lehetett. Csak a kötelező alapszolgáltatásokat vállalhatjuk fel.

 

A faluban az előző években szakértők bevonásával optimalizálták az önkormányzat és intézményei létszámát. — A további létszámleépítések már a működést veszélyeztetnék. Mindenről lemondtunk, amiről lehetett. Csak a kötelező alapszolgáltatásokat vállalhatjuk fel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!