Közélet

2010.01.21. 08:45

A piacvédelem pártján áll a MAGOSZ-elnök

Dr. Kulcsár Lászlót újabb öt évre a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének megyei elnökévé választották. Az agrárjogász a legfőbb feladatának a vidék felemelését tartja.

Cs. R.

— Elnökként mire törekszik majd?
— A mezőgazdaságot növekedési pályára kell állítani. Az érdekképviseletben magam is ezért dolgozom majd.

— Mi teszi próbára legjobban a termelőket?
— Az állandósult piaci zavarok rontják leginkább a mezőgazdaság jövedelmezőségét. A támogatási gyakorlat egyenlőtlen helyzetet teremt, ám az nem megoldás, ha folyton az Unióra, mint a baj fő okozójára mutogatunk. A hazai agrárstratégiának az uniós szabályokon belül kell megtalálni a támogatás kedvezőbb lehetőségeit és távol tartani a honi üzletektől a silány külföldi termékeket.

— Mi a három legsürgetőbb feladat?
— A hatékony piacvédelem mellett elő kell segíteni, hogy a mezőgazdasági termékeket minél magasabb feldolgozási szinten értékesítsék a gazdák. Ezzel több értéket lehetne helyben tartani és tovább javítani az ágazat jövedelmezőségét. Kulcskérdés az is, meg tudjuk-e védeni a magyar földet a befektetésre készen álló külföldiek elől. A nyugati és a hazai földárak közti különbségek még olyan nagyok, hogy indokolt a jövőre lejáró földvásárlási moratórium kétéves meghosszabbítása.

Ezek is érdekelhetik