Közélet

2009.12.28. 20:42

Békés adja a legtöbb munkát a szentesi légimentőknek

Egy éve működik a szentesi légimentőbázis. Volt, amikor leforrázott gyereket kellett menteniük, máskor egy férfihoz vonultak, akire ráborult a munkagép. A heliportnak Békés megye adja a legtöbb munkát.

F. G. K.

Testileg-lelkileg embert próbáló a légimentők munkája, hiszen mindig akkor érkeznek, amikor nagyon nagy a baj. Józsa József, a szentesi légimentőbázis vezetője elmondta, az elmúlt évben volt, amikor négyszer szálltak fel, de naponta egy-két riasztás az átlagos. Vonultak már hároméves gyermekhez és meglett emberekhez is.

— Az egyik legmegrázóbb eset az volt, amikor egy hároméves gyermek megégett — mondta a mentő szakápoló. — A családnak nem működött a bojlere, ezért az édesanya vizet melegített a fürdetéshez. Beleöntötte a kádba, és nem vette észre, hogy a gyerek a háta mögött belemászik a forró vízbe. Az édesapa egy ideig tájékoztatott, mi van a gyermekkel, az utolsó hírem, hogy még műtétek vártak rá.

Olyan is megesett, amikor Algyő mellett egy férfi felborult egy munkagéppel, kizuhant belőle és a több mázsányi szerkezet alá került. Órákon át tartott a mentés, a sérült azért maradt életben, mert a laza talajba nyomta bele a gép és így kicsit belesüllyedhetett. Máskor egy traktor szorított a falhoz egy fiatalembert, őt is kimentettük. Számos szívbeteget is gyorsan kórházba juttattunk. A hirtelen szívelhalás főleg a negyven-ötvenéveseket érintette idén, de a centrumoknak köszönhetően sokak tovább élhetnek.

Józsa József elégedett a munkájával, mint mondta, a Békés megyei mentőállomással kifejezetten jó a kapcsolatuk, sok riasztás érkezik innen, ráadásul időben. Néhányan ugyanis még mindig nem használják ki, hogy sok talpalás után végre megépült a szentesi légimentőbázis, ahonnan Békéscsaba 15—20 perc alatt elérhető. Mint a heliport vezetője elmondta, előfordult, hogy csak az utolsó pillanatban szóltak nekik, hogy menjenek, de mire odaértek, már két mentőautó a baleset helyszínén várt.

Ahhoz, hogy egy mentős a sárga gépmadáron teljesíthessen szolgálatot, külön kiképzésen kell részt vennie és évente egyszer le kell vizsgáznia az erőnlétfelmérésen is. Itt többek között futásban, fekvőtámaszban, felülésben kell teljesíteniük a szintet. S a jó szem sem árt, ugyanis sokszor nagyon meg kell nézniük, hol landolnak. A sárga helikoptert, ha kell, szinte zsebkendőnyi helyen is leteszik.

Néha a pilóta a mögötte ülő orvost és mentőtisztet kéri meg, hogy nyissák ki az ajtót és lessenek hátra, elfér-e a helikopter farka, annyira kicsi a hely. Józsa József elmondta, egyelőre kevés az olyan kórház, mint a békéscsabai, ahol profi, kivilágított helyet alakítottak ki nekik, így nem a Gyula és Békéscsaba közötti repülőtéren kell letenniük a pácienst, akit korábban mentőautó szállított be a kórházba.

Címkék#Gyula
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!