Közélet

2009.12.15. 14:25

A szociális foglalkoztatókért demonstrálnak Dél-Békésben

A fogyatékkal élők munkalehetőségének visszaadásáért, a nappali intézményként működő szociális foglalkoztatók megmaradásáért demonstrálnak az érintettek és polgármestereik keddtől szilveszterig a battonyai határátkelőnél. Ha az akciójuk sem jár sikerrel, akár a polgári engedetlenségig is elmennek.

k. e.

A jeges út miatt máshol demonstráltak

Battonyán kedden reggel legalább 150-en gyűltek össze. A félpályás útlezárással járó demonstrációt a határátkelőhöz tervezték. Reggelre azonban a lehullott hótól jégpáncéllá vált az út, ezért a rendőrség közlekedésbiztonsági okokból csak azután engedte a területre a demonstrálókat, miután az útszakaszt csúszásmentesítette a közútkezelő.

Addig a tiltakozók a katolikus temetővel szembeni kis utcában várakoztak, zászlókkal, transzparensekkel a kezeikben. A munkájukat január 1-jétől elvesztők „papír” talpú cipőikben, vékonyka kabátjukban, nadrágjukban fagyoskodtak. A forrós tea melegítette át őket valamelyest.

„Vonják vissza a rendeletet!”

— A demonstrációnk célja, hogy a kormány vonja vissza a rendeletet, amellyel ellehetetlenítette a foglalkoztatóinkat, adják vissza a fogyatékkal élőknek a megélhetésüket, a munkalehetőséget — mondta Fodort József,

Csanádapáca polgármestere, a demonstráció főszervezője. Hétfőn az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent, hogy mely települések, illetve szervezetek pályázatát fogadták be, illetve utasították el a szociális foglalkoztatók támogatására. A 44-es főúttól délre csak egy orosházi és egy csorvási foglalkoztatót fogadtak be, a többit elutasították.

„Ezért be fog perelni a képviselő”

— Még papírt sem kaptunk erről, két héttel azelőtt, hogy az amúgy is halmozottan hátrányos helyzetű emberek utcára kerülnek. Az internetről tudtuk meg a foglalkoztatóink elbuktatását — folytatta Fodor József, aki hangsúlyozta, demonstrációjuk nem politikai jellegű, a legelesettebb emberek élet-halál harca. Akkor is igaz ez, ha a nyakukra küldött sorozatos ellenőrzésekért dr. Karsai József battonyai képviselőt teszik felelőssé. (Karsai József több cikkünkben is cáfolta, hogy köze lenne a foglalkoztatók ellenőrzéséhez, ellehetetlenítéséhez.)

— Tudom, hogy ezért be fog perelni a képviselő, de  a szociális minisztériumban Szűcs Erika miniszteri biztos megerősítette, hogy Karsai József indította el a lavinát. Erre tanúm is van. Egyrészt ezért választottuk a demonstráció színhelyéül Battonyát, másrészt pedig azért, hogy Európa figyeljen ránk.

„Ennyit az ígéretekről”

— Varga Zoltán orosházi önkormányzati miniszter Csorváson mindenkit megnyugtatott, hogy a pályáztatás csak adminisztratív lépés lesz. Ennyit az ígéretekről — mondta dr. Dancsó József országgyűlési képviselő.

A még néhány napig foglalkoztatottak rendkívül kétségbeesettek. Fodor József megerősítette, beigazolódott a félelmük. Az egyik településen a munkája elvesztése miatt már öngyilkos lett egy fogyatékkal élő. Száz szem gyógyszert vett be, de időben rátaláltak, megmentették az életét.

— Lehet, hogy a következő elkeseredett ember már nem lesz ilyen szerencsés — fűzte hozzá a csanádapácai polgármester.

Tragikus sorsok – reményt adott a munka

Nyetinszki Ferencné két évet dolgozott a csanádapácai foglalkoztatóban. Idegi alapon százalékolták le, de a lábával és a kezével is problémák vannak. Érettségiző lányát egyedül neveli, idős édesanyjánál laknak.

— A foglalkoztatóban 54 ezer forintot kerestem. Most a segély 36 ezer forint lesz kettőnkre. A lányom nem tudom tovább taníttatni — kesergett.

Az ugyancsak csanádapácai Mile Csabánénak három gyermeke van, egyedül neveli őket. Az egyik gyermeke fogyatékos, mind a négy végtagja béna, Gyermekotthonban gondozzák, mert szondával kell táplálni és lélegeztetőgépre is szorul. Az anya 40 százalékos rokkant, a kezét négyszer műtötték.

— 51 ezer forintot keretem, plusz a két gyermekem után kaptam a családi pótlékot. A beteg gyermekem után járó emelt családi pótlék a gyermekotthonba megy, ahová még havi 12.500 forintot is fizetnem kell. Ha munkám nem lesz, akkor 29 ezer forintból és a családi pótlékból élünk, ha azt életnek lehet majd nevezni. 

Hasonlóan kilátástalannak érzi sorsát a magyarbánhegyesi Balán Mihály is. A nyirokér rákkal küszködő férfinek az egyik keze egy balesetben megsérült. Ő 50+26 százalékos rokkant. Négy gyermekét neveli egyedül. — Más munkára nincs lehetőségem. A jövőben kapok majd 27 ezer forintot, meg a gyerekekre 68 ezer forint családi pótlékot? Mire lesz ez elég? Már csak a jóistenben reménykedem.

Sokezer aláírást gyűjtöttek össze

A dél-békésből indult tiltakozómozgalom során ősz óta sokezer aláírást gyűjtöttek össze, az alkotmánybírósághoz, az ombudsmanhoz, Sólyom László köztársasági elnökhöz fordultak. Most utcára vonultak. A félpályás útlezárás keddtől szilveszterig minden hétköznap 8 órától 15 óráig tart.

— Ha ezzel sem érünk el semmit, akkor akár a polgári engedetlenségig is elmegyünk — jelentette ki Fodor József. Arról azonban nem kívánt beszélni, hogy ezt milyen formában tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!