Közélet

2009.09.08. 08:27

Vasszigort teremt az új btk.?

Augusztus 10-étől több pontban is változott a büntető törvénykönyv. A törvénymódosításról Békés megyei érintetteket, bírót, ügyészt és ügyvédet kérdeztünk.

BMH

— A módosítások zömében az elkövetőkkel szembeni szigorításokhoz, több bűncselekmény esetében pedig súlyosabb ítéletek meghozatalához vezethetnek — tudtuk meg Kapossyné dr. Czene Magdolnától. A Békés Megyei Bíróság kollégiumvezetője a teljesség igénye nélkül sorolt fel néhány fontos változást.

Mint mondta, a törvény bevezeti az erőszakos többszörös visszaeső fogalmát olyan személyekre, akik legalább három alkalommal személy elleni erőszakos bűncselekményeket követtek el. Esetükben a kiszabott szabadságvesztés nem függeszthető fel, annak tartama legkevesebb egy év, feltételes szabadságra nem bocsáthatók, s nem alkalmazható velük szemben főbüntetés helyett önállóan mellékbüntetés.

Ugyancsak fontos változás, hogy immár akár húsz év szabadságvesztést is ki lehet szabni, ha az elkövető különös vagy többszörös visszaeső, vagy olyan bűncselekmény miatt áll bíróság előtt, ami életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Fontos eleme még a megújult Btk.-nak: ha a szabadságvesztésre elítélt „kibújik” a végrehajtás alól, a törvény kizárja, hogy feltételes szabadlábra helyezzék.

Dr. Futó Sándor szerint a büntető törvény módosításának üzenete egyértelmű: az erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben még szigorúbb és hatékonyabb fellépést követel a jogalkalmazóktól. A Békés Megyei Főügyészség ügyésze elmondta, a törvény módosítása egyrészt büntetések terén jelentős szigorítást tartalmaz a bűnözés hatékonyabb visszaszorítása érdekében, másrészt a bűncselekmény sértettjeinek fokozottabb védelmét szolgálja.

— Ez utóbbinál az egyik fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy a megtámadott már nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől, így elsősorban a családon belüli erőszakos cselekmények megítélése változik — hangsúlyozta dr. Futó Sándor. Hozzátette, a Btk. módosítása jelentősen átalakította a szankciórendszert is. A pénzbüntetés legkisebb mértéke például 3000 forintról 75 000 forintra, a legmagasabb mértéke pedig 10,8 millió forintról 108 millió forintra változott.

— Az új Btk. kodifikációja, rendszerbe foglalása már évekkel ezelőtt elkezdődött. A jogalkotók legfőbb célja az volt, hogy az 1978-as jogszabályokat egy, az európai normáknak megfelelő, új törvény váltsa fel — beszélt az előzményekről dr. Csomós Tamás. Az orosházi egyéni ügyvéd, a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettese elmondta, új büntető törvénykönyv megalkotása helyett csak a régi módosítása történt meg, és ennek során néhány korábban jelzett új elgondolás kimaradt, több elképzelést feláldoztak a politikai küzdelmek oltárán. Ennek ellenére számos előremutató rendelkezést is tartalmaz a törvény.

Dr. Csomós Tamás szerint ilyenek például a jogos védelemmel kapcsolatos új szabályok vagy a részben felfüggesztett szabadságvesztés intézménye. Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan esetekben, amikor a bíróság 5 évnél kisebb tartamú szabadságvesztést szab ki az elkövetőre, lehetőség van rá, hogy csak a büntetés felét kelljen végrehajtani. A fennmaradó rész végrehajtását pedig a bíróság próbaidőre felfüggesztheti.

Képzés ügyvédeknek

Dr. Csomós Tamástól azt is megtudtuk, hogy a törvénymódosítás, ideértve a büntetőeljárást érintő módosításokat is, olyan volumenű változásokat tartalmaz, melyre alaposan fel kell készíteni a Békés megyei ügyvédtársadalmat is. Ezért a kamara a tervek szerint már az ősz folyamán továbbképzést szervez a változásokról a tagoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!