Közélet

2009.09.16. 20:18

Rossz szomszédi iszony – olykor plafonra mászunk a dühtől

Az egyik embert a rothadó dinnyehéjon hizlalt legyek, a másikat az erkélyére hajigált cigarettacsikkek vagy az üvöltő zene hozza ki a sodrából. A szomszédbosszantó praktikák tárháza kifogyhatatlan.

Cs. R.

A hangos zene veri ki legtöbbször a biztosítékot. Nemrég egy békéscsabai házibulira untak rá a környéken lakók. A bejelentésükre a helyszínre érkező rendőrök hiába kopogtattak, csengettek az utcafrontra nyíló bejárati ajtón, mindent elnyomott a házból kiszűrődő hangoskodás.

A nyitva hagyott ajtón ezután mentek be az  előszobába, ahol tucatnyi táskát és kabátot találtak, ám ezek gazdái még mindig nem vették észre a váratlan látogatókat. A 10-15 fős társaság megúszta felszólítással, ám rosszabbul is járhattak volna. Amennyiben a rendőrség csendháborítás miatt tesz feljelentést, a szabálysértésért akár 30 ezer forintot is fizethet a hangoskodó.

A köztudatban elterjedt este tízórás álomhatár tévedés. Dr. Virág Zsuzsánnától, a megyei főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, csendháborítást a nap bármelyik szakában elkövethetünk, ha sértjük a pihenéshez való alkotmányos jogot, például otthonunkban feltekerjük a rádiót, hangosan fúrunk, kalapálunk, vagy a családi veszekedéskor kieresztjük a hangunkat.

A társasházakban felerősödnek ezek az „élmények”.
— Ha valaki rendre ragasztót nyom a bejárati ajtó kulcslyukába, vagy az alsó erkélyre szemetet dobál, azt józan ésszel nehéz magyarázni. Az ilyen emberek agresszívak, félnek tőlük a többiek — mondta dr. Kovács László, aki a Békéscsabai Lakásszövetkezetnél jogi tanácsadást is végez.

Az ügyvéd védi azt a közös képviselőt, akit az egyik lakó azért vert meg, mert az újonnan felszerelt elosztódoboz láb alatt volt neki. A zaklatást, becsületsértést, esetenként bántalmazást igen nehéz bizonyítani. Ismert olyan eset, amikor a kellemetlenkedő túllőtt a célon, s a sértett rendőrséghez fordult. Az ügy a bíróságon folytatódott, ám a bántalmazót bizonyítékok híján nem marasztalták el.

Nem csoda hát, hogy az emberek vesszőfutásként élik meg a rossz szomszédságot. Békéscsabán a lencsési egyik lakóközössége például a bérelt garázsban motorokat javító férfit szeretné kifüstölni, mielőtt még az füstöli ki őket. A gyaníthatóan zugműhely fölött lakó asszony az elviselhetetlen zaj és benzingőz miatt lakást bérelt a közeli lakótelepen. Az ügyvéd megpróbál majd fogást találni a bérlőn, például az illetékes hatóság figyelmébe ajánlja a feltehetően engedély nélkül fusizót.

egítséget kértek annak a lépcsőháznak a lakói is, akik az egyik család macskaimádatára untak rá. A kétgyermekes házaspár hét felnőtt macskát és azok szaporulatait tutujgatta a 40 négyzetméteres lakásban, ám a hatóság feszólítására kénytelen volt megválni a kedvencektől.

Sokan inkább tűrnek, lenyelik a sérelmet

A szomszédok közti viszályokról kötetre való történetet mesélhetne Stúber Ferenc. Békéscsabán huszonöt éve közös képviselő, ám máig megfejthetetlen számára, mi örömüket lelik néhányan a szomszédjuk módszeres bosszantásában. Ráadásul az emberek kiszolgáltatottak: bármennyire zavarja őket az áthalló zene, inkább nem szólnak, nehogy pár nap múlva az autójukat összekarcolva találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!