Közélet

2009.09.30. 15:20

Románia Schengenen belül: mi lesz a magyar vámosokkal?

Január 1-től Románia is belép az unió schengeni határőrizeti rendszerébe, így a Vám és Pénzügyőrség gyakorlatilag levonul a határról. Mi lesz annak a hatvan munkatársnak a sorsa, akik Békés megyében az átkelőknél szolgálnak, kérdeztük dr. Nagy János altábornagyot szerdán, egy Kecskeméten rendezett szakmai konferencián.

PN

– Nem vesztik el a munkájukat, nyilatkozta lapunk munkatársának a Vám - és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A szervezetnek rengeteg olyan ellenőrzési feladata van, amikre át tudjuk csoportosítani  a kollégákat. Az a jövedéki ellenőrzési rendszer amely létezik, megszűnik. A adóemelések hatására, például a kinti cigaretta ára is, a hazaihoz közelít majd, azaz nem lesz üzlet csempészni – mondta.

A vámosok egy részét mobilellenőrzéssel bízzák meg. A keleti határon áthaladó járművek egy részét szúrópróbaszerűen fogják átvizsgálni. De lesz akit adóellenőrzésre, bűnügyi területre vezényelnek majd át, de legfőképpen jövedéki ellenőrzéseket folytatnak majd. Erre azért is van szükség, mert a vámosok tapasztalata szerint Ukrajnából és Moldovából továbbra is nagy mennyiségű cigaretta érkezik Magyarországra Románián keresztül.

Jövőre a vámosok ellenőrizni fogják a fémhulladék kereskedelmet is. Azt azonban a VPOP első embere nem tudta megmondani, hogy a megnövekedett teendők következtében bővítik-e a testület létszámát, illetve kapnak-e majd több pénzt  az új feladatok ellátására? 
Egy azonban biztos: a kereskedőknek szigorú nyilvántartási rendszert kell vezetniük.

– A január 1-től bevezetendő rendszert úgy kell elképzelni, mint egy jövedéki ellenőrzést – fogalmazott a vámparancsnok. 

Gyakran megjelennek a vámosok a kereskedőknél, de leginkább az illegális felvásárlók után fognak nyomozni. A parancsnok arról nem adott tájékoztatást, – habár kérdeztük – vajon mekkora  lehet a fémhulladék kereskedelem feketepiaca.

Azt azonban megjegyezte, hogy a válság hatásra visszaesett az illegális forgalmazás Azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a nemzetközi konjunktúra felerősödése után, a kereskedelmi engedélyekkel nem rendelkezők szívesen tévednek a törvénysértések ezen területére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!