Közélet

2009.09.24. 18:39

Hoppon maradnak a földspekulánsok

Úgy tűnik, hogy hoppon maradnak azok a spekulánsok, akik kárpótlási jegyért cserébe, áron alul akartak állami földekből vásárolni Békéscsabán. Az október 12-re kiírt árverést a megyeszékhelyi politikusok kezdeményezésére elhalasztották.

m. p. m. - p. g.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazságügyi Hivatal október 12-re hirdetett meg eladásra az egykoron a valamikori békéscsabai Szabadság Mg. Tsz. használatában lévő földekből 19 területet. A kiírásnak azonban akadt három komoly szépséghibája.

Az első ellentmondást az jelentette, hogy a földekre csak kárpótlási jeggyel lehettet volna licitálni, már pedig azzal már nem igen rendelkezik a gazdálkodók közül senki, hiszen a kárpótlási folyamat régen lezárult.

A szakemberek enyhén szólva is zavaró tényezőnek minősítették azt is, hogy az árverés aranykoronánkénti 3 ezer forint körüli értékről indult volna, azaz — mivel piaci körülmények között 25-30 ezer forintban mérik egy aranykorona értékét Békéscsaba környékén — a licitálók akár a valódi érték tizedéért juthattak volna területhez.

Az már csak hab a tortán, hogy Jamina és a Lencsési lakótelep környékén két nagyobb föld is olyan részen fekszik, amelyet valószínűleg hamarosan belterületté nyilvánítanak, vagyis rövid időn belül sokszorosát éri majd mostani értékének.

A földek Békéscsaba fejlődése, terjeszkedése szempontjából fontosak

— Békéscsaba környékén 547 hektár állami tartalékföld található, ebből 112 hektárt érintene az október 12-ére tervezett árverés — tudtuk meg Hanó Miklóstól. Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, kisgazda politikus elmondta, annak idején ezeket a területeket a város kérésére nem vonták be a kárpótlási jegyes árverésekbe, hiszen a megyeszékhely fejlődése, terjeszkedése szempontjából fontos ingatlanokról van szó.

— A kárpótlási folyamat 1997-ben lezárult. A ténylegesen földet művelők, gazdák kezében már nem vagy csak alig maradt kárpótlási jegy, így ők esélytelenek lennének a jegyből ipari mennyiséget felhalmozó ingatlanspekulánsokkal szemben — hangsúlyozta Hanó Miklós. Hozzátette, a felháborító döntés miatt egyebek mellett személyesen is tárgyalt a szaktárca vezetőjével. Gráf József szóbeli ígéretet tett, miszerint felfüggesztik az árverést.

— A tervezett árverésben helyet kapott olyan földterület is, ami 40 aranykoronás. Ennek piaci ára aranykoronánként 30 ezer forint. A licitet meghirdető Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazságügyi Hivatal 3000 forintról indítaná az árverést. Ez az jelenti, hogy mondjuk egy 1,2 millió forint értékű területhez valaki 120 ezer forintért juthatna hozzá — jelezte Hanó Miklós. Hozzátette, egy évvel ezelőtt már írtak ki ilyen jellegű árverést, azt a városnak sikerült megakadályoznia. Békéscsaba emellett pereskedik is az ingatlanok tulajdonjogáért.

Öltönyösök nagy terepjáróval és GPS-szel

— Nagy terepjáróval, GPS-szel felszerelt autók jelentek meg a környéken, öltönyösök vizsgálgatják a leendő prédát, hergelve a helybéli gazdákat — mondta Hanó Miklós, aki a város kormánypárti országgyűlési képviselőit is mozgósította, hogy járjanak el az ügyben. Ezután azonnal „akcióba lépett” Tóth Károly szocialista és Velkey Gábor szabaddemokrata országgyűlési képviselő is. A liberális politikus kedden például a parlament mezőgazdasági bizottsága elé vitte az ügyet, a testület tagjai pedig azonnal levélben is fordultak Gráf József földművelésügyi és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez. S ahogy írtuk, korábban Hanó is tárgyalt az agrártárca vezetőjével az esetről.

Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő azonnal reagált a megkeresésre: — Ismereteim szerint az ügy teljes kivizsgálásáig elhalasztották az árveréseket — kezdte elöljáróban a honatya. Elmondta, ezek után fő célja, hogy bezárja azokat a kiskapukat, amelyek az ilyen árverésekre egyáltalán lehetőséget adnak országszerte.
Emellett azt is szeretné elérni, hogy az ügyben érintett területek önkormányzati tulajdonba menjenek át.

— Az önkormányzat pert is indított a kárpótlásból kimaradt területek megszerzéséért, hiszen ha ingatlanspekulánsok szerzik meg, akkor tőlük csak komoly összegekért tudnánk megvásárolni. A bíróság egyelőre elutasította a keresetet, mondván a törvény szerint a terület csak akkor kerülhetne Békéscsaba tulajdonába, ha már rendeztek volna rajta árverést, és az sikertelenül zárult volna. Ezért is elengedhetetlenül szükséges, hogy ne legyen több árverés és az önkormányzat megkapja a földterületeket.

A helyi politikusok közbenjárásának is köszönhetően a békéscsabai árveréseket ma elhalasztották, míg az igazságügyi miniszter valamennyi folyamatban lévő árverés végrehajtását felfüggesztette az országban. Velkey Gábor a helyzetet értékelve úgy fogalmazott: a probléma egyrészét megszüntettük, de még nem dőlhetünk hátra, minél hamarabb meg kell lépnünk a szükséges jogszabályi változásokat is a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!