Közélet

2009.09.17. 16:36

Építő követek segítenek helyreállítani a leégett házat

Egy családi ház teljes tetőszerkezete és felső szintje égett le egy hete Békésen, az Iskola utcában. Az épület helyreállításának nagy részét önkéntes munkások, az Építő Követek Misszió tagjai vállalták magukra.

P. G.

Szemerkélő eső fogadott bennünket csütörtökön Békésen, az Iskola utca 8. szám alatt. Az egykoron szép kivitelezésű ház felső szintje és tetőszerkezete szinte teljesen a lángok martalékává vált, s mostanra a pusztítás következményei már a fölszinti részeket veszélyeztetik. A ház mellett a család autója is odalett.

— Valószínűleg a számítógép zárlata okozhatta a bajt, a tűz alig egy óra alatt tönkretett mindent az emeleten — emlékezett vissza a történtekre Kádas István, a ház tulajdonosa. A kár pontos összegét egyelőre nem becsülték fel, de az biztos, hogy az összeg több millió forint. A család hirtelenjében nem is nagyon tudta, hogy miként és miből fogjon hozzá a helyreállításhoz, amikor váratlan, de annál értékesebb segítséget kaptak a békési központú, de számos megyei szakembert összefogó Építő Követek Missziótól.

— Isten által irányított önkéntes munkák során Európa és a világ számos táján dolgoztunk már, s az nem járja, hogy éppen a saját városunkban ne segítsünk — mondta lapunknak Békési Endre, a misszió egyik vezetője.

A kis csapat az elmúlt években már valóban számos helyen teljesített küldetést: dolgozott az árvízkárosultak otthonainak helyreállításában, az angliai Newcastle-től a németországi Schwabackig szerte Európában számos missziós ház egy részének vagy egészének megépítése fűződik a nevükhöz. Amint megtudták, hogy baj van, most is rögtön, tíz-tizenketten úgy döntöttek, hogy a szokásoknak megfelelően teljesen ingyen segítenek a ház újjáépítésében.

— Első, legfontosabb feladatunk, hogy megóvjuk az épület földszinti részének állagát — mondta Békési Endre, aki Mike-Sötét Denisszel közösen irányítja a munkát. — Ezért az elpusztult tetőszerkezet eltávolítása után elkezdtük felépíteni a vázat, s felhelyezzük a tetőfóliát is, ami megvédi a beázástól a ház épen maradt részét.

Anyagiakban is igyekeznek segíteni a családnak

A misszió nem csak munkájával, de anyagiakkal is igyekszik segíteni a családon. Mint azt Békési Endre elmondta, a Békési Baptista Gyülekezet 53200077-11079958-as számlaszámára fizethetik be adományaikat a jószándékú emberek. A felújítás ugyanis roppant komoly terhet ró Kádasékra. Már több magánszemély és gyülekezet is segített.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!