Közélet

2009.09.30. 11:32

Csődbe mehetnek a szakrendelők?

Legalább olyen súlyos a helyzet a járóbeteg-ellátásban, mint a kórházakban – állítja dr. Spiák Ibolya országgyűlési képviselő, háziorvos.

cs. á.

Különbséget tesznek a betegek között

A jobboldali politikus szerint a szakrendelőket csődbe viszi az elégtelen és kiszámíthatatlan finanszírozás.

— A járóbeteg-szakellátásban áprilisban bevezetett új finanszírozás különbséget tett a betegek között: akik beférnek a szakrendelőt felkeresők 70 százalékába, ott a teljesítménypontokért 1 forint 20 fillér, a fennmaradó 30 százalékban viszont csak 0,9 fillért fizet az OEP. Eszerint a betegek vizsgálata és kezelése szeptemberben már egy fillért sem ér — fogalmazott Spiák Ibolya.

Idén háromszor változott a finanszírozás

A képviselő hangsúlyozta, ebben az évben a finanszírozás már háromszor változott.

— Ez a háromszori változtatás bizonytalanná és kiszámíthatatlanná tette a finanszírozásunkat. Az egyik hónapban 10 százalékkal, majd 15 százalékkal, a következő hónapban 20 százalékkal kapott kevesebbet az én rendelőintézetem. Ez a 20 százalék pontosan a dologi, azaz a szakmai kiadásokra és a közüzemi számlákra lett volna elég. Így csak a béreket és a járulékokat tudjuk kifizetni — mondta Spiák Ibolya, aki a problémára felhívta az egészségügyi tárca figyelmét.

Az államtitkár szerint a szakrendelők kérték ezt a rendszert

Válaszában dr. Vojnik Mária államtitkár hangsúlyozta, a kórházi vezetők és a szakrendelő-vezetők kérésére úgy osztották meg a finanszírozást, hogy megemeltek egy bázist, és a fennmaradó 30 százalékon úgy egyeztek meg, hogy a teljesítmények arányában visszaosztjuk ezt a pénzt.

— Ennek az eredménye lett többek között, hogy az év közepéig 3,8 százalékkal többet költöttünk el, mint amennyi az időarányos rész. Nem volt más lehetőségünk, mint ezt a 3,8 százalékot arányosan úgy elosztani a második félévre, hogy egyenletesen jusson belőle — reagált az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!