Közélet

2009.09.18. 12:20

Az ötvenesekért emelte fel szavát a csanádapácai polgármester

Veszélyben a csökkent munkaképességű, 55. életévüket betöltött apácaiak jövője. Fodor József polgármester megkongatta a vészharangot érdekükben a napokban tartott testületi ülésen is.

(cs)

— Ha nem változik meg a jogszabályi háttér, januártól kizárják ezeket az embereket a munka világából és rájuk kényszerítik, hogy éljenek meg 28 ezer forintos rokkantnyugdíjukból. Mi száznyolcvan apácait foglalkoztatunk, közülük januárra negyvenegy betölti a kritikus korhatárt. Van, aki öngyilkosságot fontolgat, ha nem dolgozhat.

Aláírást gyűjtött lakosságunk, a félezernél több szignó is arra figyelmeztet, nem lehet diszkrimináció senkinek a kora — mondta a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy koruk alapján bárki megkülönböztethető. Azt is felajánlotta, akik ilyen döntéseket hoznak, azoknak ad egy apácai ingatlant és a helyszínen ki is próbálhatják egy hónapon át, miként lehet megélni a 28 ezer forintos járandóságból.

A testület felkérte az önkormányzat jogászát, vizsgálja meg a lehetőségeket és ha kell, forduljon az Alkotmánybírósághoz. Dr. Kovács Tamás ügyvéd elmondta, a jogszabályi rendelkezések ismeretében beszámol a testületnek, milyen lépéseket tehetnek az érintettek ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!