Közélet

2009.09.25. 16:49

Az evangélikus gimnázium adta a diákpolgármestert

Véget ért pénteken az idei garabonciás napok, az év legnagyobb békéscsabai diákfesztiválja.

M. M.

A kampány során, valamint a jelöltek csütörtöki vetélkedőjén szerzett pontszámok alapján a 17 éves Bogdány Tamás tarthatta kezében a város kulcsát, ő lett a 2009-es év diákpolgármestere. Az evangélikus gimnázium győztes jelöltje mellett a Közgé és a Kemény Gábor középiskola büszkélkedhetett még szép eredménnyel, hiszen innen került ki a két alpolgármester: Sangala Félicie és Knyihár Mihály.

A választást megnyert diákok péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Békés Megyei Hírlap épületében, ahol a média részéről elsőként Varga Ottó főszerkesztő köszöntötte őket. A „kiválasztottak” ekkor már megjárták a békéscsabai polgármesteri hivatalt, ahol eszmecserét folytattak Vantara Gyula polgármesterrel. Bogdány Tamás elmondta, itt szó esett a rendezvényt kísérő nemkívánatos eseményekről (alkoholfogyasztás, szemetelés, hangoskodás) is.

— Biztosan állíthatom, hogy a randalírozás nem az aktív garabonciások „mellékterméke” — mondta az új diákpolgármester. — Ezt tiltja a garabonciás  versenyszabályzat, másrészt időnk se lett volna ilyesmire.
Mindezt Fodor József, a Csabai Garabonciás Alapítvány elnöke is megerősítette:

— Olyan diákokról van szó, akik egyébként is így szórakoznak, csak ezekben a napokban hatványozottabban jelentkezik a probléma. Többfelé jeleztem (rendőrség, fogyasztóvédelem), hogy ezen csak egy erősebb ellenőrzés, és az ezt követő szankciók segítenének.

A rendezvény pozitívumait persze semmi sem tudta beárnyékolni, erről felváltva beszéltek a megválasztott diákok. Számos barátság szövődött a fiatalok között, a kampány során sokat fejlődött a stábban részt vevők szervező- és beszédkészsége, bepillantást nyerhettek a nagybetűs élet folyamataiba.

A 18. garabonciás napok kapcsán a város Fodor Józsefet előterjesztette a Békéscsaba Ifjúságáért elismerésre. A főszervező elmondta, a díj igazából a diákokat illeti, akik tartalommal töltötték fel a rendezvény által megadott kereteket. Egyébként pedig tervezik, hogy a huszadik fesztiválra létrehoznak egy garabonciás házat, ahol a stábok folyamatosan tarthatják egymással a kapcsolatot. Igényként merült fel a programok megvalósítását számon kérő nagy tavaszi találkozó, és egy diákok által szerkesztett garabonciás rádió gondolata is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!