Közélet

2009.09.06. 18:12

A kifizetetlen bérek és a felmondások miatt sok a munkaügyi per

A Gyulai Munkaügyi Bíróságon az elmúlt négy évben a peres ügyek több mint 80 százalékának legkésőbb hat hónap alatt pont került a végére. Előfordul viszont, hogy a jussukért harcolók még ekkor sem kapják meg pénzüket.

Cs. R.

Megyénkben a munkaviszony megszüntetése miatt, valamint a munkabérért és az egyéb juttatásokért indul a legtöbb munkaügyi per. Idén az első félév 282 vitás ügye arányában nem tért el 2008 hasonló időszakától, ám az elmúlt két hónapban beérkezett száz ügy soknak számít.

Az elmúlt négy évben a 2007-es esztendőben kezdeményezték a legtöbb munkaügyi pert. A nemrég szerkesztőségünket megkereső Pap Gábor jogtalan elbocsátása miatt fordult a munkaügyi bírósághoz, amely a munkabérrel, 30 nap felmondási idővel és a kártérítéssel együtt 452 ezer forint megfizetésére kötelezte a volt cégét. A jussát azóta sem kapta meg.

Dr. Molnár Margit békéscsabai ügyvéd a praxisában számos példát látott arra, miképp élnek vissza erőfölényükkel a vállalatok.
— Volt amelyik ügyfelemmel aláíratták, hogy kivette a szabadságát, noha nem volt így, mással azt, hogy átvette az étkezési utalványt, közben nem is kapta meg a tikettet — világított rá az ügyvéd a munkáltatók néhány bevált trükkjére. A jogsértéssel szemben nehéz fellépni.

— A Barnevál 24 dolgozója keresett meg azzal, hogy segítsek nekik hozzájutni  elmaradt munkabérükhöz, és egyéb kifizetetlen juttatásaikhoz.  Mindannyiuk összes követelése meghaladja a 20 millió forintot — vázolta fel a 2006 óta tartó ügyet a jogász, hozzátéve: az eredeti tartozás sokkal nagyobb volt, ám annak egy részét sikerült megigényelni az állami bérgarancia alapból.

— A fizetési meghagyást beadtuk a munkaügyi bírósághoz, amit azzal utasítottak el, hogy a csődtörvény szerint a felszámolóbiztossal lépjünk kapcsolatba. A biztos elismerte, hogy a követelés jogos, ám türelmet kért — mondta dr. Molnár Margit. Az ügyvéd szerint sokaknak adhat reményt a csődtörvény szeptember 1-jei módosítása, amely szerint a bíróság a ki nem elégített követelés megfizetésére kötelezheti az adós cég vezetőjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!