Közélet

2009.09.07. 19:04

A dédi napi tíz órát járőrözik - Békés megyei polgárőrkörkép

Van, ahol gyerekek figyelik a gyanús mozgásokat, máshol a 76 éves többszörös dédnagypapák is kiveszik a részüket az önkéntes rendvédelemből. Megyei polgárőrkörépünk.

BMH-Beol.hu

Minél színesebb a csapat...
Nem állhat minden sarkon rendőr — hallhatjuk egyre többet, a helyben élők viszont több településen is próbálják megvédeni magukat. A Békés Megyei Polgárőrszövetség elnöke elmondta, Békésben háromezerre tehető tagjaik száma.

Gyarmati Sándor hozzátette: akadnak helyek, ahol száznál is többen vannak, emelkedik a nők és a fiatalok száma. Minél színesebb a csapat, annál jobb, ezért örülnek annak, hogy roma származású jelentkezők is felkeresik őket.

Pólóra sem futja Gyomaendrődön
Előfordulnak persze gondok és problémák is. Gyomaendrődön évek óta kevés a polgárőr, jelenleg csupán 34-en vannak.

— Nincs irodánk, gépkocsit is csak éjszakára és hétvégére kapunk a városházától — mondta Szűcs Ferenc, az egyesület elnöke. — Az országos szövetségtől tíz év alatt összesen 30 ezer forint támogatáshoz jutottunk. A helyi önkormányzat évente több százezer forinttal segít, de ebből nem futja mindenre. Most már arra sincs pénzünk, hogy az új belépőknek „polgárőr” feliratos pólót csináltassunk. Ilyen körülmények között egyelőre nem látok esélyt a létszámnövelésre.

Gyerekek figyelik a gyanús idegeneket
Kisdombegyházon nincs gond az utánpótlással. Egy pályázat részeként a helyi polgárőrség segíti a diákok közlekedését. Kalmár István elnöktől megtudtuk, a gyerekek közül sokan érdeklődtek munkájukról, ők maguk kérték, alapítsák meg az ifjúsági polgárőrséget.

Huszonnégyen léptek be májusban az 500 lelkes kis településen. Közülük 17-en már szolgálatot is adtak. Az ifjú polgárőrök kerékpárral járják a falut és Magyardombegyházat. Amennyiben szokatlan dolgot, feltűnő viselkedésű idegent, segítségre szoruló idős embert látnak, szólnak a felnőtteknek.

Az ifjú polgárőrök kisebb testvérei is kedvet kaptak a munkához, így ma már a serdülő- és gyermektagozatot is megalakították. Az alsó korhatár 11 év, a felső pedig 17.

Vésztőn hat roma polgárőr
A megye legnagyobb taglétszámú polgárőr szervezetében, a Pardi Géza elnökletével működő Vésztői Polgárőr-egyesületben hat roma polgárőr is dolgozik. A 48 esztendős Miczura Zoltán 1992 óta viseli a mundért, s alapító tagja volt a település közbiztonságáért ténykedő egyesületnek. Munkáját az etnikum, de a többségi társadalom és a hatóságok részéről is megbecsülés övezi.

Ezt bizonyítja, hogy az idén Szeghalmon megrendezett Békés megyei polgárőrnapon Miczura Zoltán dr. Gyurosovics József dandártábornoktól, Békés megye rendőrfőkapitányától vehetett át pénzjutalmat. Miczura Zoltán elmondta: felelősséget érez a vésztői lakosok iránt, ezért vállalja a szolgálatot. Szavaiból kiviláglott: mindig is közösségi ember volt, rokkantnyugdíjazása előtt mintegy két évtizedig a vendéglátóiparban tevékenykedett.

A dédi 10 órát járőrözik
A megye egyik legidősebb polgárőre a 76 éves, szarvasi Deák József. Ott volt a helyi polgárőr-egyesület 1993-as alapításakor, s ma is tagja a szervezetnek. Tavaly több mint ezer óra szolgálatot vállalt, idén már több, mint nyolcszáz órát. A háromszoros dédnagyapa szívesen végez pluszfeladatokat, akár 9-10 órát is járőrözik.

— Sok izgalmas esetem volt: rajtakaptam tolvajokat, s előfordult olyan is, hogy megfenyegettek, de sohasem bántottak. Fontos, hogy az ember tudja, mikor hogyan érdemes megszólalni. A tüzet nem szítani, hanem oltani kell!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!