Közélet

2009.08.04. 18:01

Viharsarki tetkókörkép: varratások és piercingek hirtelen felindulásból

Nyáron mindig többen készíttetnek tetoválást és tetetnek be piercinget. Van, aki hirtelen felindulásból díszíti a testét, más hosszas gondolkodás után varrat: a hatás mindenképpen egy életre szól.

f. g. k.

Nem fáj, inkább csiklandós?

Éppen anya és lánya lép ki az üzletből, amikor megérkezünk. A kamasz hozta a rajzot, hogy mit szeretne a testén látni. Nem sokáig tudunk zavartalanul beszélgetni Jámbor Istvánnal. Hamarosan két lány toppan be a stúdióba. Az egyikük, a 17 éves Nyerlucz Krisztina a köldökébe szeretne testékszert.

— Hú, nagyon félek. Pedig az orromban és a nyelvemben már van, az nem fájt — mondja Kriszta, miközben kiválasztja az ékszert. Aztán már fekszik is az asztalra és jókat nevet. Az érzéstelenítő sprének köszönhetően a szúrás nem fáj, inkább csiklandós elmondása szerint.

Derekán hordja a férjét

Hasonlóképpen retteg az utána érkező Lehoczki Anett. A húszéves lány nem először jár az üzletben. Két tetoválása is van, az egyik a férje kezdőbetűje a derekán.

— Olyan piercing kellene, ami nem lóg le nagyon, mert a négy hónapos kisfiam belekapaszkodik a végén — mondja Anett, aki előbb egy négy gyöngyös piercinget választ, végül a Playboy nyuszi mellett dönt.

Mint Jámbor István elmondta, ez nagyon népszerű motívum mostanában. Anett szó nélkül tűri a megpróbáltatásokat, közben mesél. Mint kiderül, az első piercingjét 12 éves korában tették a nyelvébe, azóta volt már a köldökében, a szemöldökében és a szájában is ékszer.

Kis piros szív a 13 éves lányon

Jámbor Istvántól megtudjuk, 18 éven aluli vendégekkel csak akkor foglalkozik, ha a szülő beleegyezik. 

— Tíz éves működésem alatt a legfiatalabb vendégem egy 13 éves lány volt, akit a faterja hozott el — mondta a tetoválásokkal, piercingekkel foglalkozó férfi.

— Kis piros szívet kért, amit azóta átalakítottunk más rajzzá. Ilyen fiatalon nem is szerencsés a tetoválás, sokszor még 17-18 éves korban sincs kialakult világképe a fiatalnak. Lehet, hogy ami ma tetszik neki, holnap már nem fog és mást szeretne helyette vagy éppen leszedetné. Éppen ezért azokat, akiket bizonytalannak érzek, nem is szoktam varrni, megkérem, aludjon rá még párat. Felnőtteknél természetesen nem szólok bele. Mostanában sokan kérnek kínai írásjeleket, de olyan is szép számmal van, aki a barátnője képét szeretné a testén viselni. Sőt, olyan is akadt már, aki a volt barátnője képét varratta magára.

Bőrkanapé és steril szoba

István az első tetoválásokat saját magára tette, házilag barkácsolt, papírboltban vásárolt tintát juttatja a bőre alá. Azóta sokat változott a helyzet: barátságos tetoválószalont nyitott, nagy bőrkanapékkal, ahol a vendégek kényelmesen kiválaszthatják, mit szeretnének. Innen vezet az út a steril szobába, ahol a díszek a testre kerülnek. A festék sem papírboltból érkezik már, hanem kifejezetten tetoválóknak készített anyaggal dolgoznak.

Mindennek ellenére allergiás reakció felléphet — tudjuk meg dr. Péter Rózsa bőrgyógyász főorvostól, aki nemrég olyan beteget látott el, akinek henna miatt gyulladt be a bőre. A hennát mindenki ártalmatlannak tartja, hiszen pár hét alatt eltűnik a bőrről, de ez is okozhat bajt. Mint Péter Rózsa mondta, a tetoválás örök életre szól. Halványítani lehet, de teljesen soha nem fog eltűnni.

Paczuk Gabi megbánta tetkóit

Ezt Paczuk Gabi, a Békés Megyei Jókai Színház művésze a saját bőrén tapasztalta meg. 

— Aki nagyon szeretné díszíteni a testét, a hennát válassza, ne a tetoválást — mondta a színésznő. — Az első tetoválásomat a 20, a negyediket 25 évesen csináltattam. Dacból döntöttem így. Sokan mondták, hogy ne csináljak hülyeséget, de én csak azért is meg akartam mutatni a világnak. Azóta kettőt elhalványíttattam, már alig lehet látni, de pokoli fájdalommal járt. Az eljárás ugyanaz, mint a tetoválásnál, csak nem festéket, hanem citromsavat visznek végig a vonalakon. Egy piercingem van, egy rózsaszín kő a köldökömben. Ha azt megunom, bármikor kivehetem.

Bevállalna-e Ön egy tetoválást?

Napi szavazásunk (jobbra fent) a témához kapcsolódik: bevállalna-e Ön egy tetoválást? Ha válasza nem, kíváncsiak vagyunk döntésének okára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!