Közélet

2009.08.19. 15:39

Szlovákiában provokációnak tartják Sólyom augusztus 21-i látogatását

A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint diplomáciai provokáció, hogy a magyar államfő azon a napon látogat Révkomáromba, amikor Szlovákia arra emlékezik, hogy területét a Varsói Szerződés csapatai 41 évvel ezelőtt szállták meg.

MTI

"Diplomácia provokációnak tartom, hogy Sólyom László magyar elnök éppen augusztus 21-én látogat Dél-Szlovákiába. (...) Messzemenően elfogadhatatlan, hogy a Magyar Köztársaság feje a volt Varsói Szerződés megszálló csapatai és a magyar tankok nyomdokain indult el, amelyek lőtték lakosságunkat, és néhány évtizedre elnyomták a demokráciát területünkön" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet Juraj Horváth szerdán hozott nyilvánosságra Pozsonyban.

"Meglepő és különösen negatív a magyar elnök barangolásában, hogy méltatlanul bepiszkítja István magyar (szlovák szóhasználatban: uhorsky) király emlékét" - állítja a szlovák parlamenti bizottsági elnök, aki szerint Sólyom László a látogatás indoklásakor durván visszaélt Szent István nevével.

"Szent István szobrának leleplezését Révkomáromban éppen a magyar katonai erő szlovákok elleni, fatális következményekkel járó törvénytelen bevetése évfordulójának napján, a magyar elnök alacsony politikai kultúrája megnyilvánulásaként és elemi szintű diplomáciai félrelépésként lehet minősíteni" - áll a dokumentumban.

Sólyom László pénteken délután látogat Révkomáromba, ahol ünnepélyesen felavatják Szent István szobrát, s róla nevezik el a teret is, amelyen a szobor áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!