Közélet

2009.08.25. 18:55

Sokba kerül az allergiás tünetek kezelése

Hazánkban ma már minden negyedik embernél jelentkeznek az allergiás tünetek. A szakorvosok leterheltsége miatt gyakran előfordul, hogy mire időpontot kap a beteg, az allergiás időszak véget ér, de a diagnózis felállítását ez nem akadályozza. Addig a tünetek enyhítésére a gyógyszertárakban vény nélkül kapható szereket ajánlanak.

F. M.

— Sokan összetévesztik megfázásos tüneteiket az allergiával — mondta Jeszenszky Attila, egy békési patika szakgyógyszerésze. — Ellentétben a megfázással, allergia esetén a köhögés, orrfolyás, torokfájás soha nem jár lázzal. A betegeket ilyenkor tájékoztatjuk a vény nélkül kapható szerekről és javasoljuk, hogy forduljanak szakorvoshoz.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az orrspray, szemcsepp és az antihisztamin hatóanyagú pirulák csak a tüneti kezelést szolgálják, magát a betegséget nem szüntetik meg. Ehhez elengedhetetlen az immunrendszer erősítése és a keresztreakciót okozó allergén ételek kiiktatása az étrendből. Homeopátiás szereket is forgalmaznak az allergia kezelésére, ezeket szintén érdemes immunerősítő készítményekkel alkalmazni.

A választott készítmények árfekvésétől függően egy hónap alatt átlagosan három-ötezer forintot költenek a betegek patikaszerekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!