Közélet

2009.08.09. 08:52

Kivonják a 100 wattos körteizzót a forgalomból

Jelentősen csökkenti az európai háztartások energiafelhasználását, így közvetve károsanyag kibocsátását is a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltó európai uniós rendelet.

Klímablog

Felkészültek a kereskedők

Az MTI által megkérdezett kereskedők többsége felkészült a váltásra. A jogszabályok változása érinti a magyarországi fényforrásgyártást is, de még nem tudni, hogy miként. A GE Hungary Zrt.-nél működő szakszervezetek a vállalat teljes magyarországi fényforrásgyártásának beszüntetésétől félnek – írja a távirati iroda híre nyomán a Klímablog.

Az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete elsőként, 2009. szeptember 1-től a 100 wattnál, 2010 őszétől pedig a 60 wattnál erősebb hagyományos "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól.

15 millió tonna szén-dioxid a tét

Brüsszel uniós szinten évi 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátását reméli megspórolni az intézkedéssel. Az európai közösség elsősorban energiatakarékossági és környezetvédelmi célkitűzéseinek kíván eleget tenni azzal, hogy kivonja a forgalomból a mára elavult technológiával készülő fényforrásokat. Az érintett izzók ugyanis jelentős mennyiségű energiát fecsérelnek el azzal, hogy a világítás mellett nagy mennyiségű, felesleges hőt is termelnek - fejtette ki Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium (KvVM) főosztályvezető-helyettese.

Az izzólámpák helyettesítésére leginkább alkalmas úgynevezett kompakt fényforrások átlagosan ötször hosszabb élettartammal és legalább ugyanennyivel kisebb energiafogyasztással rendelkeznek, mint a korábban széles körben használt fényforrások - mutatott rá Bibók Zsuzsa.

A zöldtárca munkatársa megjegyezte: a fejlettebb égők hosszabb élettartalma az előállító gyárak szennyezését, és a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenti, ugyanakkor a modern lámpák használat után veszélyes hulladéknak minősülnek, begyűjtésüket és ártalmatlanításukat pedig segíteni kell.

Nem tiltják be, de energiatakarékosságra ösztönöznek

A forgalomból kizárt izzók használatát nem tiltják be szeptembertől, ugyanakkor a fogyasztóknak már ma minden lámpacsere esetén megéri, ha izzónként mindössze 400-500 forintos többletberuházással a takarékos fényforrásokat választják.

A kompakt izzók ára az elmúlt években jelentősen csökkent, áruk jelenleg 500-600 forint, és ez a nagyobb kereslet hatására még tovább is süllyedhet. A legkorszerűbb - leghosszabb átlagos élettartalmú és legtakarékosabb fényforrás - fénykibocsátó diódák (LED-ek) ugyanakkor jelenleg is határozottan drágábbak, így ezek elterjedésére még várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!