Közélet

2009.08.30. 18:08

Felemelkedett a határsorompó Geszt és Cséffa között

Geszt és Cséffa között szombaton, hacsak egyelőre egy napra is, de immáron hatodszorra emelkedett fel a határsorompó.

b. i.

Az ünnepi esemény geszti, sarkadkeresztúri és partiumi résztvevői mindannyian abban bizakodtak, hogy a vátesz beszél Claudiu Pop Bihar megyei alprefektusból, aki így fogalmazott: „... biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben, a következő években itt már aszfaltozott úton tudunk átkelni.”

Bizakodó hangot ütött meg Fábián Zsuzsanna geszti polgármester is s azon reményének adott hangot, reméli mihamarabb nem csak lélekben tudnak találkozni a gesztiek a cséffaiakkal. Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés alelnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy nincs már messze az idő, amikor a schengeni határ keletebbre tolódik s Geszt ezáltal megszűnik zsáktelepülésnek lenni. Barnau Dumitru Alin Cséffa vezetője szerencsés polgármesternek nevezete magát, hiszen elődje, az azóta parlamenti képviselővé választott Roman Ioan Sorin már kitaposta a határnyitás útját.

A határ román oldaláról — drótszamara nyergében — a nagyszalontai Balogh Mihály tekert át egyik elsőként. A kőműves segédmunkásként dolgozó fiatalember rutinos bringás. Amint szavaiból kiderült idén 1000 kilométeres túra keretében a Fogarasi-havasokat hódította meg s jövőre Olaszországba készül, az Alpok legyőzésére koncentrál.

A Tisza család ősi fészkében az Otthonunk Békés megye rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Farkas Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat érdekeket képvisel és véd, értékeket őriz és fejleszt s a megye egészében gondolkodik és közszolgáltat. A IX. Cséffai Napok keretében a sportpályán fogathajtó és lovasverseny várta az érdeklődőket. Délután a község központjában a Sarkadkeresztúri Nyugdíjas Egyesület kórusa is dalra fakadt s a Crisana Néptáncegyüttes mellett a geszti táncosok is felléptek.

Újfent sarkadkeresztúri babér termett a főzőversenyen: Hegedűs Géza „repetázott” s birkapörköltjével idén is elnyerte a zsűri tetszését.
— Idén minden korábbinál többen léptek át Geszt és Cséffa között a megnyitott ideiglenes határátkelőhelyen. Kollégáink 524 útiokmányt ellenőriztek — summázta Tomonyiczka András rendőr alezredes, a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség vezetője. A határőrök 113 személygépkocsit és 4 kisbuszt regisztráltak s német útiokmányt is ellenőriztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!