Közélet

2009.08.12. 18:28

Fekete víz folyik a bánkúti csapokból

Mint a zaccos feketekávé — ilyen víz folyik időnként Medgyesegyháza-Bánkúton a csapból. A botrányt nem is a színe, hanem az váltotta ki, hogy július végén a víz nitrittartalma 74 százalékkal haladta meg a megengedett értéket. A helyi vízmű szerint az egyik gond az, hogy a vezetékben az alacsony fogyasztás miatt pang a víz.

k. e.

Grószné Zsóri Irén, bánkúti részönkormányzati képviselő egy palack „feketekávét” tett elénk. Kiderült: ez csapvíz.
— Júliusban a kismamák és az 1 év alatti gyermeket nevelő szülők levelet kaptak a helyi Ivóvízellátó és Település-üzemeltető Kht.-tól, amiben megtiltották számukra a víz fogyasztását. Kaptak ásványvizet. Ebből derült ki számunkra, hogy az időnkénti „feketeségen” kívül most valami más baj lehet, méghozzá nagy — mondta a részönkormányzati képviselő, aki sérelmezi, hogy csak részben jutott hozzá az önkormányzattól a vizükkel kapcsolatos dokumentációkhoz.

Zsórinénál több asszony is összegyűlt. Dőlt belőlük a panasz. — Az utóbbi években gyakori, hogy retkes víz folyik a csapból — mondta Farkas Tihamérné. — Képtelen vagyok meginni, akkor is, ha éppen tiszta. Hasmenésem lesz tőle. 

Poliak Mihályné azt mesélte, hogy a kerti tavukat „megölte” a csapvíz. — Korábban mindig a fúrt kútból töltöttük fel a kis tavat, a múltkoriban a vezetékes hálózatról. Reggelre a 19 aranyhalunk és az algaölőnk is elpusztult.

Az asszony arról is beszélt, hogy nem ismert okokból a gyermekei immunrendszere is gyenge. Egyik kicsinye 2 éves koráig huszonhétszer kapott antibiotikumot. — Mosni sem lehet a vízzel. Több fehérneműnk tönkrement, a foltokat semmi sem viszi ki. A mosógépet és a bojlert is rongálja az üledék. Palkó Sándorné arra panaszkodott, hogy rengeteg vizet ki kell engednie, mire gusztusa támad belemenni a fürdőkádba.

— Az ÁNTSZ július 31-i vizsgálata után a helyi vízmű augusztus 5-én 90 százalékos klórral mosta át a rendszert. A nagy melegben fejenként 3 liter vizet kaptunk 6 napon át. Ebből kellett volna megoldanunk az ivást, főzést, mosogatást, az állatok itatását. Hiába mosták át a rendszert, 9-én már megint fekete és büdös víz folyt a csapból — mutatott az asztalon lévő mintára.

Ottjártunkkor fehér víz folyt a csapból, igaz klórszagú.
Hőgye István, az Ivóvízellátó és Település-üzemeltető Kft. vezetője nem tagadta a gondokat. Hozzátéve, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a szakhatóságokkal.  — A 22-es csapdájában vagyunk. A víz a magas mangántartalomtól fekete időnként. A rendszerben pang a víz, mivel rendkívül alacsony a fogyasztás. Bánkúton 400-an élnek 172 ingatlanban. Van, ahol korábban kikötötték a vizet. Olyan háztartás is akad, ahol havi 1 köbmétert fogyasztanak. Kértük a lakosokat, folyassák a vizet, úgy tisztulna a rendszer, de az a zsebükre menne. Bánkúton sok a kisnyugdíjas és a munkanélküli. 

Hőgye István arról is beszélt, hogy 2002-ben a település belépett a Dél-Alföldi Régió Ivóvízminőség-javító Programba, s fizetik a díjat. Hét év alatt azonban nem készült el az a terv, amivel uniós forrásra pályázhattak volna. — Tavaly mi elkészíttettük az engedélyes tervet egy új ivóvízrendszer építésére, amivel Medgyesegyházáról vittük volna ki a vizet Bánkútra. A 22 milliós pályázatunkat forráshiány miatt elutasították. Hallani, hogy néha olyan fölösleges dolgokra is adnak pénzt, de 400 ember vízellátása úgy látszik nem számít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!