Közélet

2009.08.02. 13:43

Békési családok is fedél nélkül maradhatnak

Békés megyében is egyre több családot fenyeget a kilakoltatás réme, egy részüket azért, mert a válság miatt nem tudják fizetni törlesztőrészleteiket.

Békés Megyei Hírlap

Több tízezer család kerül utcára, mert nem tudja fizetni a lakáshitelét Magyarországon. Karsai József szocialista országgyűlési képviselő szerint hamarosan hatszázezer családot, mintegy kétmillió embert lakoltatnak ki a bankok, s ezt felháborítónak tartja. Battonya polgármestere elmondta, a városában is él olyan nyugdíjas, akinek már kétszer annyi a törlesztőrészlete, mint a havi jövedelme, holott negyed ennyi volt, amikor felvette a devizahitelt.

— Csak Magyarországon nem kell bírósági ítélet, itt elég a közjegyző aláírása ahhoz, hogy valakinek elvigyék a fedelet a feje fölül, ami elfogadhatatlan — hangsúlyozta Karsai József.

Békésszentandráson is nehéz helyzetbe került egy család. Hamza Zoltán polgármester elmondta, egy nyugdíjas házaspár, a lányuk és az öt hónapos gyereke háza került veszélybe.

— Szerettünk volna segíteni, de a család olyan későn fordult a polgármesteri hivatalhoz, hogy már nem sokat tehetünk. Hiába adnánk szociális vagy átmeneti segélyt, esetleg szociális kölcsönt, ami legfeljebb 150 ezer forint lehetne, ennyiből nem tudják egyenlíteni a tartozásukat — mondta a polgármester. — Attól tartok, nem ez lesz az utolsó, nehéz helyzetbe került család.

Az önkormányzatok általában addig húzzák a kilakoltatást — ha a tőlük bérelt lakást nem fizeti rendesen a bérlő —, ameddig csak lehet. Az utóbbi időben Békéscsabán sem volt kilakoltatás. Kerekes Attila, a lakásügyi bizottság elnöke elmondta, általában addig várnak, amíg a bérlő talál magának helyet, hogy ne az utcára kerüljön.

Orosházán szintén a megegyezésre törekednek. A Városüzemeltetési Zrt. 360 bérlakás sorsát felügyeli. Bánfalviné Feldman Ágota vezérigazgató elmondta, egy esetük most van folyamatban, pontosabban az az egy lakó már önként távozott a lakásból, igaz, tetemes hátralékot hagyott maga után.

— Ha valaki nehéz helyzetbe kerül, megértjük. Megállapodást kötünk, engedményeket adunk, míg egyenesbe kerül anyagi helyzete  — mondta Bánfalviné Feldman Ágota. — Ahol elmaradást tapasztalunk, két hónap után küldjük a felszólítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!