Közélet

2009.08.30. 18:28

Békés az idősek, a nyugdíjasok és a rokkantak megyéje

Békés megyében a legmagasabb a nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok aránya. A Viharsarokban élők 35,8 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

F. G. K.

A nyugdíjasok közül minden ötödik korhatár alatti rokkant. Ilyen magas, húszszázalékos arányt csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jegyzett fel a Központi Statisztikai Hivatal.

Felmérések szerint a nyugdíjasok, járadékosok aránya általában ott a nagyobb, ahol halmozottan jelentkezik az idős korstruktúra, a térség relatív elmaradottsága, és a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet. Ezért próbálnak sokan az állástalanság elől nyugdíjba vagy rokkantnyugdíjba menekülni.

Ez azonban visszaüt, hiszen az ellátás összege a keresettől és a munkával eltöltött időtől is függ, ezért csak ebben a két megyében nem érte el a hetvenezer forintot idén januárban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 64 ezer, Békés megyében 68 800 forint volt az átlag, míg például Budapesten közel százezer.

Hazánkban a nyugellátások havi összege 83 730 forint, a saját jogú nyugdíjasoké 87 247 forint volt az év eleji emelést követően, 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A hozzátartozói nyugdíjak havi összege 46 980 forint, a járadékok, pótlékok összege 29 897 forint volt, ez  3,4, illetve 2,4 százalékkal magasabb a 2008 januárinál.

Az öregségi nyugdíj egy főre jutó átlaga januárban 93 256 forint volt, ami a 2008. évi nettó átlagkeresetek 76,4 százalékát tette ki. A nyugdíjak összege egyre közelebb kerül a nettó keresetekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!