Közélet

2009.08.26. 20:39

Bajnai pofátlanságnak tartja a végkielégítési ügyeket

"Pofátlanságnak" nevezte Bajnai Gordon az utóbbi hetekben kirobbant végkielégítési ügyeket az RTL Klub híradójának nyilatkozva szerdán. A miniszterelnök azt mondta, ne forduljon a kormányhoz önkormányzat vagy önkormányzati, állami vállalat támogatásért, segélyért, mindaddig, amíg a saját háza táján rendet nem tesz.

MTI

Hozzátette, többnyire olyan társaságokról van szó, amelyek veszteségesen működnek, támogatással vagy közpénzzel maradnak talpon, ezért a kormány olyan intézkedést kezdeményez, amely a jövőben korlátozza ezeket a végkielégítéseket. Emellett előírják, hogy a jövőben nyilvánosságra kell hozni az önkormányzati vagy állami társaságok vezetőinek fizetését és végkielégítési feltételeit.

"Mindenki számoljon el a nyilvánossággal, a közvéleménnyel ebben" - jelentette ki a miniszterelnök. Múlt pénteken, Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, a kormány maximálni kívánja az állami és önkormányzati vállalatoknál adható végkielégítések mértékét, valamint rendeletben előírja e vállalati körben a vezetők és menedzserszerződéssel rendelkezők javadalmazásának nyilvánosságát.

A már megkötött vezetői menedzserszerződések esetében a kormány rendeletben írja elő, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezető beosztású munkavállalói és a menedzserszerződéssel rendelkezők fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is. Ezt követően minden évben az éves mérleg elfogadása után kell a frissített adatokat nyilvánosságra hozni.

A jövőben kötendő új munkaszerződésekre vonatkozóan a kormány törvényjavaslatot kezdeményez, hogy az állami és önkormányzati vállalatoknál és ezek leányvállalatainál is maximálják az adható végkielégítések mértékét. A javaslat szerint ebben a vállalati körben a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatja meg a hathavi alapbér összegét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!